Докато някои хора считат яденето на насекоми за неприятно, Япония има богата кулинарна история с този вид ястия. Скакалци, копринени буби и оси традиционно се ядат в региони без излаз на море, където месото и рибата са оскъдни. Тази практика се засили на фона на недостига на храна по време на и след Втората световна война, каза управителят на кафене „Таке-Ноко“ Мичико Миура.

Няколко компании, включително японската верига пекарни Паско“, продават сладкиши и закуски, направени от брашно от щурци. Терминът „щурци“ също започна да набира популярност в японските медии напоследък, след като беше въведена практиката прах от насекомите да се използва в училищните обеди и закуски.

Седем от най-странните десерти в света (ВИДЕО)

Миура разказа, че кафене „Таке-Ноко“ често се оказва пълно през уикендите. Кърито, което се готви там, включва щурци във формата на кюфтета и сушена гарнитура. Деликатното „сашими“ е направено от обвивките на копринени буби, а върху сайдера от водни буболечки се поставя цяло насекомо, за което се твърди, че има вкус на скарида.

В ЕС вече сe разрешава добавянето на насекоми в храните

Ресторантът е създаден от Такео Сайто, който основава едноименната си компания „Такео инкорпорейтед“ преди девет години. Компанията се разраства, когато Сайто навлиза в бизнеса с пакетирани храни и започва да предлага повече от 60 вида лакомства от членестоноги – от скорпиони до тарантули.

„Нашата цел не е насекомите да бъдат нещо отделно, а да им се наслаждаваме по същия начин като зеленчуците, рибата и месото“, каза Сайто.
Ада Ефтимова/БТА