Пролетни рулца с мравки, индийско хлебче самоса от тарантула, понички от копринени червеи, шишчета от скорпиони...Ресторант, отворен от двама французи и специализиран в ястия на базата на насекоми, привлича много клиенти в Камбоджа, предаде Франс прес.
Консумацията на насекоми е честа практика в тази страна в Югоизточна Азия, но те обикновено се предлагат на улицата, като са пържени и поляти със сос.
Заведението "Бъг кафе" отвори врати преди 5 години в Сием Реап, близо до Ангкор, и предлага кулинарни специалитети. "Искаме да покажем, че е възможно да се приготвят вкусни ястия с насекоми", заяви съоснователят на заведението Дави Блузар. Той създал рецептите заедно със свой братовчед и камбоджанския майстор-готвач Сейха Соен.
Летящи мравки с резени гуава, пармезан и сос винегрет с мед, крем от сладки картофи с ларви на пчели, галета от пюре от мравки, пчели, щурци със сирене и кисели краставички, чийзкейк със скакалци - с тези специалитети двамата французи се стремят също да изпратят послание.
Насекомите са евтин източник на протеини и, според Блузар и братовчед му, може да допринесат за намаляване на огромната консумация на месо, която има значимо въздействие върху климатичното затопляне и обезлесяването.
Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), вече 2 милиарда души в света консумират насекоми.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Консумацията на насекоми е честа практика в тази страна в Югоизточна Азия, но те обикновено се предлагат на улицата, като са пържени и поляти със сос.
Заведението "Бъг кафе" отвори врати преди 5 години в Сием Реап, близо до Ангкор, и предлага кулинарни специалитети. "Искаме да покажем, че е възможно да се приготвят вкусни ястия с насекоми", заяви съоснователят на заведението Дави Блузар. Той създал рецептите заедно със свой братовчед и камбоджанския майстор-готвач Сейха Соен.
Thinkstock/Getty Images
Насекомите са евтин източник на протеини и, според Блузар и братовчед му, може да допринесат за намаляване на огромната консумация на месо, която има значимо въздействие върху климатичното затопляне и обезлесяването.
Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), вече 2 милиарда души в света консумират насекоми.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук