В древния Рим дафи­новият лист се е смятал за свеще­но растение, символ на слава, величие и победа. На главите на победителите в различни състезания слагали ароматни лаврови венци. Аполон - античният бог на Слънцето, изобразявали винаги с лавров венец на главата.

Още в древ­ността листата и плодовете на това благородно дърво били из­ползвани за борбата с различни заболявания. Днес дафиновият лист е признато просто и до­стъпно по цена лекарство. Използва се както в класическата, така и в народната медицина.

Дафиновият лист е великолепен дезинфектант, освен това успокоява и обезболява, чрез него може да се контролира стойността на кръвната захар. Сочат го като ефективна добавка в комплексните терапии при тумори на черния дроб.

За билките и болките, или как да намерим лек на една ръка разстояние

При диабет

10 дафинови листа се накисват в 75 мл студена вода за час, след което се заливат с литър вряла вода и се оставят да се запарват 2-3 часа. Изстиналата течност се прецежда и от нея се пие по половин водна чаша три пъти на ден.

При гъбички по ходилата

Помага отвара от 30 броя дафинов лист и чаша вода. Водата трябва само да кипне, след кето се изчаква настойката да отлежи три часа. Всяка вечер краката се накисват в топла вода, към която се прибавя описаната настойка; киснем 10 минути. Същата настойка помага при алергични обриви - правят се компреси, но трябва да сме сигурни, че не реагираме с обрив на самия дафинов лист.

При висока кръвна захар

10 листа се кипват в три чаши вода и се затварят в термос за три часа. Прецеждаме и приемаме по 100 мл три пъти дневно, 20 минути преди хранене. Редовният прием нормализира стойностите на кръвната захар.

При простуда и грип

Кипват се две чаши вода и към тях се прибавя една супена лъжица стрити листа. Оставяме да ври на тих огън 10 минути, след което отдръпваме и изчакваме да изстине. Прецеждаме; пие се по 100 мл три пъти дневно, 20 минути преди хранене. Предпазва от инфекции и укрепва имунитета.

При остър и хроничен синузит

Помагат инхалациите с дафинов лист. Приготвяме се за процедурата, като варим десет листа в литър вода за десет минути. След това дишаме целебната пара пет минути. Такава процедура спасява от възпаления и образуване на гнойни депа.

Вижте още:

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Супербилката черен бъз помага от гастрит до рак

Алое - растението на безсмъртието