Цветята казват повече отколкото сами се осмеляваме
Цветята казват повече отколкото сами се осмеляваме / netinfo

Красивият букет може да промени атмосферата в едно помещение и да предизвика положителни емоции, но заедно с това носи и неизказано с думи послание, разказа Мариана Манолова, издател за България на белгийското списание "Фльор креатив" - едно от най-известните издания в Европа в областта на дизайна и декорацията с цветя.

Цветята много често казват повече от това, което сами се осмеляваме да кажем, отбеляза Манолова. От векове те носят различна символика, която много пъти се е променяла, но са останали някои общи послания.

Езикът на цветята е бил най-популярен по времето на викторианската епоха, когато са се водили т.нар "цветни" флиртове - чрез послания с различни цветя.

Едно от най-популярните цветя - розата, в зависимост от цвета си може да изразява различни чувства, обясни Манолова. Червената роза е запазеният символ на любовта, тя се поднася само когато искаме да кажем "обичам те" и в никакъв друг случай, казва тя.

Има значение дали се подарява напълно разцъфнало цвете или още неразтворен цвят. Пъпката на червена роза също означава силни чувства, които обаче трябва да бъдат запазени в тайна, а полуотвореният розов цвят говори, че любовта е истинска.

Бялата роза символизира вярност и непоквареност, тя казва "довери ми се", а жълтата, която често се е смятала за послание на омраза, всъщност говори за приятелство. Леко отворена, жълтата роза пита "Обичаш ли ме още", а значението на съвсем разтворен жълт цвят е "Моля те, върни се", тълкува Мариана Манолова.

Розовата роза е символ на пълно щастие и удоволствие, но също така носи и посланието на тайната любов и признава "Сърцето ми ти принадлежи". Напълно разцъфнал, цветът й казва "Вярвай на това, което говоря и правя".

Комбинацията от бели и червени рози означава "близост завинаги". Може би оттам идва и символиката в погребалните церемонии, когато листата от цвета на тези рози се разхвърлят около гроба на покойника и така се изпраща посланието, че този човек ще остане в сърцата ни завинаги, смята Манолова.

Значение има и броят на розите, които се поднасят. Едно цвете носи посланието за любов, 12 рози изразяват благодарност и уважение, 25 се изпращат за поздравления, а класически букет от 100 или 50 рози носи символът на вечната любов.

Мариана Манолова поставя сред най-популярните цветя и карамфила. Много хора го определяха като старомоден и консервативен, но напоследък става много модерно цвете. Има голямо разнообразие от цветове, предпочитано е от младите, а и издържа дълго време във ваза и е подходящо за модерните интериори, обяснява тя.

Карамфилът символизира любов, очарование и изисканост. Светлочервените карамфили изразяват възхищение, тъмночервените - любов, а белите означават чиста любов и късмет. Пъстрият цвят на карамфила носи посланието, че любовта е отхвърлена, а жълтият говори за надменност. Мариана Манолова разказва за новия вид зелени карамфили, които са модерни напоследък в Европа. Според нейното тълкуване това е цветето на празника на Св. Патрик - покровител на Ирландия.

Като цяло пролетните цветя символизират радостта от живота. Традиционното значение на виолетките е скромност и сдържаност. Зюмбюлът е цветето на бодростта и според Манолова е много подходящ за подарък на хора, които се занимават със спорт.

Синият зюмбюл значи постоянство, а белият, освен красота и чар, изразява и неизказаното послание "Гордея се с теб". Жълтият зюмбюл, който се среща по-рядко, говори за ревност. "Обичай ме" е значението на нарциса.

Ирисът е цветето на надеждата и вярата. С него можем да кажем "Моите комплименти" или да признаем на някой близък "Твоето приятелство значи много за мен". Красота, интелигентност и скромност символизира момината сълза, която освен това говори на този, за когото е предназначена "Ти направи живота ми пълен и съвършен".

Божурът изразява стеснителност, но олицетворява и щастливия брак, а с букет иглики признаваме "Не мога да живея без теб". Друго много обичано пролетно цвете - лалето, носи посланието на перфектния любовник. И при него има значение цветът - червеното лале заявява "Повярвай в любовта ми" и е своеобразна декларация на чувства, а жълтото лале е израз на слънцето и радостта. Невенът изразява ревност. Червеният мак пък е цветето на удоволствието, белият - на утехата, а жълтият - на богатството и успеха.

Гладиолата е цветето, с което можем да кажем "Аз съм искрен с теб", обяснява Мариана Манолова. Орхидеята е класическото цвете на красотата, елегантността и изтънчеността и носи послание на любов и ласкателство. Тя става все по-популярно цвете в България, дори може да се каже, че тук вече има колекционери на орхидеи, отбелязва Манолова.

За бръшляна тя посочва, че много често се използва при аранжировка на букети, особено при булчински, и символизира съпружеската любов, верността и приятелството. Имелът носи послание на обич и превъзмогване на трудностите, а миртата, която е еврейският символ на брака, означава любов. Палмовите листа още от древността са символ на победата и успеха.

Освен значението на цветята, послание може да се отправи и със самия цвят на букета, казва Мариана Манолова. Цветовете имат не само естетическо въздействие, но могат да успокояват или да стимулират, да повишават настроението.

Червеният цвят действа стимулиращо и с него трябва да се внимава, а лилавият влияе успокояващо и отпуска напрежението. Жълтият, който се асоциира със слънцето, подобрява настроението, носи радост и топлина, той е цветът на общуването, активността и откритостта. Оранжевото е цветът на оптимизма.

Зеленото понякога се пренебрегва и се възприема само като аранжировка при букетите, но не бива да е така - този цвят се свързва с природата и с усещането за спокойствие, обяснява Мариана Манолова. Синьото е цветът на покоя, а розовото дава чувство на радост. Бялото означава пълна откритост, но, ако се подарява букет с бели цветя, трябва да се има предвид, че в някои страни в Азия това е траурен цвят, припомня тя.

Като пример за послание с букет Манолова посочва, че ако искаме да поднесем увереност, солидарност и активност, трябва да изберем цветя в червено и жълто. Това е и подходяща комбинация, ако поднасяме букет на мъж, макар че според европейския етикет букет на мъж по принцип не се подарява с малки изключения, казва Мариана Манолова. /БТА/