/ iStock
За много готвачи и домакини черният пипер е задължителен за всяко ястие. Не са малко и хората, които не сядат на трапезата без него. Тази подправка прави храната различна, придавайки й леко пикантен вкус, при това с нищожно количество калории. Тя обаче може да повлияе на вашето здраве по различен начин.

Ето четири неща, за които трябва да бъдете подготвени ако сте любители на черния пипер.

Японски лекари посочиха кой зеленчук сваля кръвната захар и защитава от рак

Той спомага и подобрява усвояването на хранителни вещества. Според диетолог и собственик на Dunn Nutrition Британи Дън, благодарение на черния пипер по-добре се усвояват желязото и бета-каротина. Често тази подправка се прилага като допълнение към куркумата, тъй като тя помага за усвояването на куркумина в нея.

черен пипер
iStock

Изследвания показват, че черните топченца може да помогнат в борбата с рака. Пиперът намалява и нивата на холестерола. Това било доказано с експеримент с плъхове, които 42 дни били хранени с храна с високо съдържание на мазнини. Установено е, че екстракт от черен пипер намалил показателите на холестерола.

Той също така има антиоксидантен ефект. Черен пипер може да бъде добър помощник в борбата с възпаленията. Освен това, той предпазва клетките от свободните радикали.

Защо хората в Индия не ядат лук и чесън

Черният пипер обаче може да влоши пристъпите на киселинен рефлукс. Ако страдате от повишена киселинност и стомашни киселини, тогава е по-добре да се откажете от подправени с него ястия.