Часовник за 5 млн. долара на БазелУърлд
Часовник за 5 млн. долара на БазелУърлд / снимка: sxc.hu

"БазелУърлд" - най-големият в света часовникарски салон, тази седмица отваря врати в швейцарския град Базел.

Очаква се най-голям интерес да предизвика часовника с диаманти на швейцарската марка "Юбло", който се продава за 5 млн. долара. На салона ще представят последните си произведения 1815 фирми от 41 страни. Най-големите имена от часовникарството и бижутерството като "Ролекс", "Диор" и "Шопар" ще бъдат в Базел. Около 100 000 посетители ще разгледат експозицията между 8 и 15 март.

Часовникарската индустрия, която е доминирана от швейцарските производители, почти не бе засегната от финансовата криза и проблемите на еврозоната, от които пострадаха други сектори, отбелязва БГНЕС.

Швейцарската компания "Суоч", която е най-големият производител в света, обяви рекорден стокооборот за 7,1 млрд. швейцарски франка (5,8 млрд. евро) през 2011 година, като чистата й печалба се е увеличила с 18,1% и е достигнала 1,3 млрд. швейцарски франка. Швейцарският гигант държи много известни марки като "Омега", "Тисо" и "Лонжин". Собственикът Ник Хайек заяви тази седмица, че 2012 година е започнала много добре, като се очаква продажбите да се увеличат с 5 до 12%. Той изрази надежда, че ще може да създаде 1000 нови работни места в цял свят.

Основната причина за доброто здраве на швейцарската часовникарска индустрия е силното търсене от азиатските страни, твърди Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия. "Надяваме се, че "БазелУърлд" ще отвори врати в една общо взето добра атмосфера за швейцарската часовникарска индустрия, ние сме доволни", заяви президентът на федерацията Жан-Даниел Паш.

Марката "Юбло", която принадлежи на френската група LVMH (Луи Вюитон, Моет, Хенеси), ще се възползва от събитието, за да покаже часовника, наречен "5 милиона долара", заради вградените в него не по-малко от 1282 диаманта. Това е най-скъпият часовник, създаван от "Юбло" и ателието "Бунтер" от Женева. Изделието е резултат от 14-месечен труд, включително този на майстора на диаманти в Ню Йорк, чието дело са най-големите камъни.

Часовникът ще бъде охраняван с най-строги мерки за сигурност, заяви говорител на "Юбло". Само внимателно подбрани посетители ще бъдат допуснати да го видят.