/ ThinkStock/Getty Images
Коледа и Нова година отминаха, неизменно съпътствани от веселие и вдигане на наздравици, а още колко празници ни очакват през януари?! Нерядко обаче обърнатите питиета идват в повече на празнуващите. Срещу досадния махмурлук експерти от Abacus Foods, цитирани от в. "Дейли експрес", препоръчват няколко бързи и лесни средства за справяне с последиците от прекаляването с алкохол.

Състоянието, известно като махмурлук, е резултат от обезводняване, причинено от прекомерна употреба на алкохол. Прекаляването с напитките може да доведе и до електролитен дисбаланс, който според някои проучвания играе скромна роля в това колко е лош махмурлукът.

5 храни, които ни помагат да се справим с махмурлука (ВИДЕО)

Как най-бързо и лесно да се справим с последиците от обръщането на повече чашки, без да ни се налага да посягаме към аспирина?

Течности

За успешно справяне с махмурлука е изключително важно да се приемат повече течности, по възможност съдържащи електролити - минерална вода, кокосова вода, спортни напитки.

Сън

Сънят остава едно от най-добрите възстановителни средства. Докато човек спи, органите му получават възможността да "отдъхнат" и да се възстановят. При махмурлук черният дроб се труди здраво, за да разгради алкохола, и сънят подпомага естественото му изцеление.

Няма по-добро начало на деня: Сутрешен секс срещу махмурлук

сън
ThinkStock/Getty Images

Джинджифил

Джинджифилът е отлично средство срещу съпътстващите махмурлука гадене и повръщане. За целта експертите препоръчват чай с парченце пресен джинджифил.

Потене

Изпотяването чрез тренировка или гореща вана помага на лимфната система да се освободи от токсините в тялото. Бъдете внимателни със сауната обаче, тъй като прекомерното потене може да ви обезводни още повече и да понижи кръвното налягане.

Защо с годините махмурлукът става по-тежък

Мазна храна

Ако сте решили да обърнете някое и друго питие, е оправдано преди това да си "подложите" с мазна пица или пържени картофи. Допълнителните мазнини в червата помагат да се забави усвояването на алкохола. Експертите напомнят също, че не е добре да се пие на празен стомах.

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица
ThinkStock/Getty Images

Фруктоза

Фруктозата съдейства да се ускори метаболизмът на алкохола. За да си я набавите, хапвайте плодове, препоръчват специалистите.

И още полезни новини за махмурлука:

Как лекуват „пиянския глад“ по света

Вижте какви са четирите типа хора според пиянството им


Махмурлукът се бори с бодърстване, а не със спане

Десет от най-популярните митове за алкохола (ВИДЕО)

Картофено пюре срещу махмурлук


Махмурлукът нарушава функционирането на мозъка

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА