/ ThinkStock/Getty Images
На церемонията по награждаването на 15-ия Международен фестивал на късометражното кино „В Двореца“ в Балчик бе поискана оставката на директора на Културен център „Двореца“ Жени Михайлова
Анимацията "Банго Васил" на Милен Витанов влиза в селекцията на 91-ото издание на наградите "Оскар" като най-добрия български късометражен филм на 15-ия Международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" (In The Palace International Short Film Festival) в Балчик, съобщават организаторите.
 
Те припомнят, че възможност за това дава изборът на фестивала за официален партньор от Филмовата академия в САЩ (Oscar Academy of Motion Picture Arts and Sciences). "Банго Васил" е впечатлил журито с интересната история и с намигването към актуалните проблеми за расовата дискриминация.

Фестивалът за късометражно кино "В Двореца" - с признание от Филмовата академия на САЩ
 
За "Оскар" ще се състезават също най-добрият анимационен филм от международната селекция - "Конфино" на Нико Бономоло от Италия, и ирландският "Вълна" на Бенджамин Клиърли и Ти Джи О`Грейди Пейтън, спечелил наградата за най-добър късометражен филм на фестивала "В Двореца".
 
В секцията за студентски продукции са наградени българският "Сенки" на Виктория Караколева, чешката анимация "Хепиенд" на Ян Саска и документалният The Sandman на Лорън Кнап от САЩ.

Режисьорът на "Рамбо" Тед Кочев: В сърцето и душата си аз съм българин
 
Като най-добър документален филм на фестивала е отличен Rakijada - Destillated Village Tales на Никола Илич, Сърбия/Швейцария.
 
Специалната награда на СУ "Св. Климент Охридски" е за игралния филм "Срам" на Петър Крумов.

Български филми в официалната селекция на Кан
 
На церемонията по награждаването от екипа на фестивала в специално изявление са поискали оставката на директора на Държавния културен институт - Културен център "Двореца" Жени Михайлова. Според инициаторите, "е налице системно неизпълнение на партньорските задължения от института, както и снижаване на качеството на предоставяните услуги в общ контекст. За сметка на големите си международни събития, които осигуряват международна видимост на комплекса и града, Културният център "Двореца" все по-интензивно и приоритетно се ангажира с дейности като сватби, частни празненства и други бутафорни инициативи", смятат организаторите на фестивала. Затова, по думите им, кинофорумът ще преустанови дейност и ще продължи да развива започнатото преди 15 години, когато комплексът се поеме от подходящ ръководител.

И още за българската следа в голямото кино:

Обявиха номинациите за Оскар, българинът Теодор Ушев е сред номинираните

Теодор Ушев в звездната снимка на номинираните за Оскар

Българи направиха филм с добавена реалност, премиерата му ще е на Берлинале


Тед Кочев иска да прави филм за цар Борис III, ще работи с Командарев

Избраха българския филм за номинациите за Оскар за чуждоезична лента

Кайла Уебър блесна на Оскарите в рокля на български дизайнер

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА