Британската кралица празнува официалния си рожден ден (СНИМКИ)
Британската кралица празнува официалния си рожден ден (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

В Лондон започна церемонията по празнуването на т.нар. официален рожден ден на кралица Елизабет Втора, която реално навърши 90-години още на 21 април.

По обед от Бъкингамския дворец излязоха няколко каляски с членове на кралското семейство и се отправиха към парадния плац на Кралската конна гвардия - съпругата на престолонаследника принц Чарлс херцогинята на Корнуол Камила, съпругата на принц Уилям кембриджската херцогиня Катрин и петият по ред наследник на британския трон принц Хари.

СНИМКИ: Кралица Елизабет Втора празнува официалния си рожден ден

Британската кралица празнува официалния си рожден ден (СНИМКИ)
netinfo

Процесията завършваше с каляската на Елизабет Втора, приветствана от хиляди жители и гости на британската столица. Кралицата бе облечена в зелен тоалет и шапка от същия цвят, а съпругът й принц Филип, който навърши 95 години, бе в офицерска униформа с висока шапка от меча кожа.

Кралица Елизабет и съпругът й отбелязват рождените си дни с портрет в розово

След пристигането на кралицата на плаца под звуците на духов оркестър започна военен парад с участието на гвардейци. За кратко настроението бе помрачено след като на представител от официалната стража на двореца му прилоша, припадна и се наложи да бъде изнесен от плаца с носилка.

Вижте кралица Елизабет Втора като момиче

След края на церемонията кралската процесия се завърна в Бъкингамския дворец, откъдето наблюдава демонстрационния полет на 29 самолета на британските ВВС.

Любопитно е, че за първи път се появи на балкона до съпруга на кралицата и свой прадядо, принц Филип, който в петък навърши 95 години, този следобед се появи и принцеса Шарлот, която е на 1 година, отбеляза АП.

Британската кралица празнува официалния си рожден ден (СНИМКИ)
netinfo

На река Темза ще се състои процесия с флотилия от исторически лодки, която ще бъде оглавена от кралската баржа "Глориана". По-късно от крепостта Тауър ще бъдат произведен топовен салют в чест на кралицата, а Уестминстърският дворец ще бъде осветен в цветовете на британския флаг.

От военновременна принцеса до обичан монарх

В неделя тържествата по случай годишнината на британската кралица продължават с многолюдно улично увеселение пред Бъкингамския дворец. Такива улични партита ще има и в много други градове на Великобритания и други страни от Общността на нациите.

Традицията да се чества не само фактическия, а и официалния рожден ден на британския монарх, датира от 1748 г. От 1974 г. той се празнува в интервала 11-17 юни, тъй като вероятността от валежи, които да попречат на тържествата, е много малка.

Британската кралица празнува официалния си рожден ден (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БГНЕС, БТА