/ Gulliver/Getty Images
Бриджит Джоунс бе обявена за най-вдъхновяващата филмова героиня на всички времена, съобщи Контактмюзик.

Рене Зелуегър спечели „Оскар“ за най-добра актриса (ВИДЕО)

Бриджит Джоунс
, в чийто образ се превъплъти Рене Зелуегър, оглавява списък, създаден въз основа на изследване, което бе поръчано от Скай синема по повод Международния ден на жената - 8 март.

Ерин Брокович, чиято роля се изпълнява от Джулия Робъртс в едноименния филм, е на второ място, а третото заема Хърмаяни Грейнджър от поредицата за Хари Потър. В челната петица са също персонажите Мери Попинс и Матилда от едноименните филми.

Сред другите женски персонажи в списъка са Красавицата от "Красавицата и Звяра", Мулан, принцеса Лея от "Междузвездни войни", в чийто образ е починалата актриса Кари Фишър. Списъкът с филмовите супергероини включва също Капитан Марвел, Черната вдовица, Валкирия, Жената-котка.

Хубавата жена на Холивуд на 50 години (СНИМКИ)

"Фактът, че Бриджит и Ерин са начело в списъка, показва, че жените харесват сложни персонажи, които с хумор и състрадание преодоляват препятствия в живота си", заяви кинокритичката Ана Смит. "Дори персонажите в жанра фентъзи са завършени и нямат нищо общо със стереотипи от фантастиката. Развълнувана съм, че много жени са посочили силни женски персонажи", допълни тя. 

 
БТА