Кралете и кралиците са смятани за избрани от Бог и затова техните здравословни проблеми рядко са били достояние на народа. В наши дни тази практика продължава и членовете на британския кралски род рядко споделят за своите болести и тежки здравословни проблеми. За техните далечни родственици информацията също остава оскъдна, пише каналът "Royal News" във vbox7. Ето и кои са някои от най-често срещаните болести в кралския род:

Хемофилия

Генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване, което при заболелите води до голяма загуба на кръв. За основен източник на това заболяване в кралския двор се смята кралица Виктория. Тя има 6 дъщери, като две от тях са носители на болестта, а синът ѝ Леополд е бил болен. Петима от наследниците на кралицата умират от хемофилия, като болестта продължава да се предава и през следващите поколения. Смята се, че успява да достигне и до руския кралски двор, където от нея страда престолонаследника Алексей.

7 кралски кръвосмешения, които са довели до генетични аномалии (ВИДЕО)

Порфирия

Заболяване на черния дроб, при което организмът не успява да произведе достатъчно хемоглобин.  Симптомите са хемолитични кризи, стомашно-чревни и нервно-психични разстройства, заради които крал Джордж III е наричан „лудия крал“. Той често имал ментална нестабилност и халюцинации, предизвикани от болестта. Смята се, че наследява болестта от своята пра-пра-прабаба Мери, а болестта е разпространена из целия род, включително и на неговата внучка – принцеса Шарлот Августа.

Най-лудите владетели (ВИДЕО/СНИМКИ)

Подагра

Наричана е „болестта на кралете“ или „болестта на богатите“, защото е била свързвана с обилното хранене и алкохола. Поради повишената пикочна киселина в кръвта се появява остър възпалителен артрит – зачервена, възпалена и болезнена става на крака. През 18 век е страдала голяма част от английската аристокрация, включително крал Джордж VIII. Твърди се, че френския крал Карл V абдикира, след като получава подагрена криза и не успява да превземе град Мец.

Плеврит

Болестта се състои във възпаление на мембраните около белите дробове, като това води до остра болка, затруднено дишане, задух и кашлица. Най-честите причинители са вирусна инфекция или пневмония. От британския кралски род Джордж V умира от плеврит. От тази болест умира и френския крал Луи Х.

Психични заболявания

В историята на британската кралска фамилия съществуват няколко случая на членове с психични заболявания, като например Джордж III, който обаче се оказва болен от порфирия. Наскоро се разбира, че две от първите братовчедки на кралицата, Нериса и Катрин Боуз-Лайън са били в психиатрична клиника без право на посетители от 1941 до 1960 г. Двете сестри са страдали от значителни затруднения при учене, а не от психично заболяване, но в онези години това е било слабо известно.

В съвременното кралско семейство се срещат психичните заболявания, които са широко разпространени в съвремието ни. Принцеса Даяна признава, че е страдала от следродилна депресия. Принц Чарлз имал проблеми със самоизолацията, Меган споделя за своята депресия и суицидни мисли, а Хари е бил на крачка от нервен срив.

Защо свекървата на кралица Елизабет се е крила в Бъкингамския дворец?