/ ThinkStock/Getty Images
Американски астрономи установиха, че дългопериодичните комети, чиито ядра достигат не по-малко от 1 километър в диаметър, са около 7 пъти повече, отколкото се смяташе досега, съобщи Лента.

Някои комети се разделят на две и пак се сливат

Специалистите констатирали също, че дългопериодичните комети, чийто период на завъртане около светилото е 200 години, са средно 2 пъти повече от аналогичните небесни тела, чието движение се определя от гравитационното влияние на Юпитер. Въпросните небесни тела се завъртат около Слънцето за около 20 години.
Учените уточнили броя на дългопериодичните комети, след като анализирали данни, събрани от инфрачервения телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explore). За пръв път били изчислени размерите на ядрата им, които по принцип са обкръжени от голяма атмосфера, известна като кома.
Химичният състав на кометите не се е променил от формирането на Слънчевата система. Част от водата на Земята вероятно е от тези небесни тела.

Астрономи откриха комета без опашка

Изследването им позволява да се опознае ранната история на нашата планета. Резултатите от изследването са публикувани в Astronomical Journal
БТА