Ловци и събирачи на плодове в източната част на Средиземноморието започнали да приготвят хляб далеч по-рано, отколкото се смяташе досега, повече от 4000 години преди хора да се заловят с отглеждане на култури.
Въпросният хляб, който донякъде напомнял питка, бил приготвен от диворастящи култури, като ечемик, лимец и овес, както и от натуфийска култура.
"Наличието на хляб на толкова древен обект е нещо невероятно - заяви Амая Аранс-Отаеги от университета в Копенхаген. - Сега трябва да установим дали е имало връзка между производството на хляб и началото на земеделието."
Natufian breadcrumbs under the scanning electron microscope: "Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in northeastern Jordan" https://t.co/DMXkPGeWLJpic.twitter.com/TYTxryGeEf
Досега произходът на хляба бе свързван с ранните фермерски общества, които отглеждали зърнени култури и зеленчуци. Предишните най-древни свидетелства за хляб са свързани с обект на 9100 години в Турция.
Тобиас Рихтер от университета обърна внимание върху последствията от добавянето на хляб към хранителния режим. "Хлябът е важен източник на въглехидрати, витамин В, желязо и магнезий, както и фибри", отбеляза той.