хляб
хляб / БГНЕС
Овъглени остатъци от хляб, изпечен преди около 14 500 години на обект в североизточната част на Йордания, изненадаха учените, съобщи Ройтерс.

Оказа се, че хора започнали да приготвят хляб - жизненоважна основна храна, хилядолетие преди началото на земеделието.
 
Израелски археолози откриха керамични съдове на 2000 години


Ловци и събирачи на плодове в източната част на Средиземноморието започнали да приготвят хляб далеч по-рано, отколкото се смяташе досега, повече от 4000 години преди хора да се заловят с отглеждане на култури.
 

Как са пиели бира жителите на Месопотамия преди хилядолетия?

Въпросният хляб, който донякъде напомнял питка, бил приготвен от диворастящи култури, като ечемик, лимец и овес, както и от натуфийска култура.
 
"Наличието на хляб на толкова древен обект е нещо невероятно - заяви Амая Аранс-Отаеги от университета в Копенхаген. - Сега трябва да установим дали е имало връзка между производството на хляб и началото на земеделието."

Древен сеизмограф отчитал с точност земетресенията в миналото (ВИДЕО)

Най-старото вино в света се пази във Варна

Досега произходът на хляба бе свързван с ранните фермерски общества, които отглеждали зърнени култури и зеленчуци. Предишните най-древни свидетелства за хляб са свързани с обект на 9100 години в Турция.

Преди 9000 г. край Ябълково са пили бира с миди

 

Тобиас Рихтер от университета обърна внимание върху последствията от добавянето на хляб към хранителния режим. "Хлябът е важен източник на въглехидрати, витамин В, желязо и магнезий, както и фибри", отбеляза той.

Уникален древногръцки шедьовър променя историята на изкуството (СНИМКА)

хляб
БГНЕС