Апокалиптици от всички страни, съсредоточете се!
Апокалиптици от всички страни, съсредоточете се! / снимки: Impact Press Group, архив

Какво ли ще кажат хилядите привърженици на теорията за Календара на маите и края света, когато на 22-ри декември тази година светът се събуди жив и здрав? Сигурно веднага ще си намерят нова занимавка.

Край! Всичко приключва на 21-ви декември 2012 - жужи тревожният интернет-кошер. На този ден на Земята щял да слезе бог Болон Йокте Ку, убедена е огромната световна общност на апокалиптиците. Тя, впрочем, нараства с всеки изминал ден, така че дори американската космическа агенция НАСА се почувства длъжна да опровергае маниакалните недомислици. НАСА пусна видео, в което известният учен Дон Юманс за пореден път обяснява какво точно НЕ МОЖЕ да се очаква от „завръщането" на Болон Йокте Ку:

Пишман-Бог

Първо - на 21-вия ден от 12-ия месец на 2012 година няма да се състои никакво сблъскване на Земята с мистериозната планета Нибиру, просто защото тази планета не съществува.

Второ - старият Болон едва ли ще успее в уречения ден да засили и слънчевата активност, така че Слънцето да глътне Земята. Тази активност ще достигне своя максимум едва през май 2013, но това не създава особена опасност.

Трето - няма да се стигне и до смяна на полюсите. Северният и Южният полюс наистина сменят местата си, но процесът продължава милиони години и е всъщност съвсем безобиден.

Четвърто - на 21-ви декември тази година не се очаква и никакво странно нареждане на планети в небосвода.

Апокалиптици от всички страни съсредоточете се
netinfo

Заговорът на учените

Аргументите на учения обаче - както може и да се очаква - изобщо не правят впечатление на апокалиптиците в световната мрежа. Любителите на мистерии и мрачни заговори едва ли разбират и иронията на хората от НАСА, които са включили във видеото рисунка на хипотетичната планета Нибиру с ярък надпис в червено: "Строго секретно!". Защото нали в мрежата непрекъснато се говори, че учените, които "слугуват" на политиката, умишлено мълчат по въпроса за предстоящия край на света, за да не предизвикват паника.

Ню Ейдж-глупости

Горките маи също теглят последствията от шумотевицата около календара на своите предци. Според медиите индианците в Гватемала, които са потомци на древните маи, вече отказват да отговарят на каквито и да било въпроси за края на света. А астрономите и специалистите по календарите прегракнаха да повтарят, че на 21-ви декември приключва всъщност само един 400-годишен цикъл - тринайстият в календара на маите.

Самите маи никога не били говорили за края на света. Тази (по-скоро християнска) идея донесли по техните земи едва испанците. А днешната тревога из интернет си е рожба единствено на т. нар. Ню Ейдж - на убеждението, че светът е навлязъл в нова, необичайна фаза, в която ще се случват драматични неща.

Апокалиптици от всички страни съсредоточете се
netinfo

Само бой ги оправя...

Между другото, редом с останалите измишльотини, из мрежата отдавна се върти и твърдението, че САЩ никога не са изпращали космически кораби и хора на Луната, че всичко това било инсценирано в пустинята на Ню Мексико. Наскоро някакъв привърженик на тази теория дори публично нарекъл "лъжец" един от някогашните астронавти, стъпили на Луната. Астронавтът му отвърнал с почти единствения работещ аргумент: юмрук в лицето - иронично коментира вестник "Ди Велт".