/ iStock/Getty Images
Ананасът не е само съставка за пица. Ананасът е много сладък плод с много необичаен вкус, който много хора свързват с тропическите острови. Кой от нас не обича Пина Колада? Но ананасът е нещо повече от основна съставка на освежаващия коктейл. Плодовете му са пълни с витамини.

"Ананасът е отличен нискокалоричен източник на витамин С", казва диетологът Джонатан Валдес, собственик на Genki Nutrition и говорител на Академията по хранене и диететика на щата Ню Йорк.

Ананасът е и отличен източник на фибри.

"Като цяло ананасът е чудесен източник на витамини и минерали", казва Кери Ганс, диетолог и специалист по хранене, автор на книгата „The Small Change Diet“.

„Една порция от този плод съдържа 2,3 грама фибри, а за фибрите е известно, че насърчават засищането и помагат за контролиране на теглото. Той също така помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар."

Ако обичате ананас, може би ще се изненадате да научите какви други ефекти има този плод върху здравето ви. Експерти по хранене разказват за изненадващите и неочаквани свойства на ананаса.

Помага за лечението на възпалителни заболявания на червата

"Бромелаинът играе ролята на мощен противовъзпалителен агент, който според едно проучване помага за намаляване на възпалителните медиатори при пациенти с възпалителни заболявания на червата, което от своя страна може да ги освободи от неприятните симптоми", обяснява Валдес.
Намлява възпалението

"Ананасите са богати на витамин С, който е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства. Това спомага за намаляване на болките в ставите, причинени от остеоартрит, подпомага имунната система и намалява риска от сърдечни заболявания", обяснява Ганс.

Допринася за здравето на костите

"Ананасите са добър източник на манган, който е много полезен за здравето на костите", казва Ганс.
Намалява болката

"Бромелаинът има противовъзпалителни свойства, което означава, че може да се използва за намаляване на болката и подуването, включително болките в ставите, и за борба с други възпалителни състояния", казва Валдес.

Понижава кръвното налягане

"Ензимът, наречен бромелаин, който се съдържа в ананасите, забавя процеса на съсирване на кръвта и увеличава производството на червени и бели кръвни телца, което спомага за подобряване на кръвния поток", обяснява Валдес.
 
БГНЕС