Амазонка е на 11 милиона години
Амазонка е на 11 милиона години / снимкa: БГНЕС

Главната водна артерия на Южна Америка Амазонка е възникнала като трансконтинентална река преди около 11 милиона години, а е приела настоящата си форма преди около 2,4 милиона години, пишат холандски и британски учени в статия, публикувана в юлския брой на списание Geology. По-рано точната възраст на реката беше неизвестна, отбелязва РИА "Новости".

"Нови биостратиграфски, изотопни и геофизични данни, получени при пробиването на изследователски сонди във външния континентален шелф и конуса при устието на Амазонка, показват, че тази река е възникнала като трансконтинентален воден път в периода между 11,8-11,3 милиона години и е достигнала своята днешна форма и размери в течение на късния плиоцен", пишат учените.

До ден днешен конусът при устието на Амазонка, достигащо дължина от 10 км, криеше много неизвестни за учените, които частично са могли да го проучат. Последните изследвания, организирани с подкрепата на бразилската компания Petrobras, позволиха на учените на пробият сонди на дълбочина 4,5 км под морското дъно, което им даде възможност да надникнат в историята на Амазонка. Това изследване помага за по-доброто разбиране на палеографията на Южна Америка и еволюцията на водните екосистеми на Амазонка и Атлантическото крайбрежие, съобщава БГНЕС.