/ iStock/Getty Images
Слоновете в Африка се обръщат един към друг и отговарят на индивидуални имена - нещо, което малко диви животни правят, установи проучване, цитирано от АП и АФП.

Имената са част от ниските звуци, издавани от тези животни, които те чуват на големи разстояния в саваната. Учените смятат, че видовете, имащи сложни социални структури и семейни групи, които често се разделят и отново се събират, са по-склонни да използват индивидуални имена. 

„Ако се грижите за голямо семейство, трябва да можете да кажете: „Ей, Вирджиния, ела тук!“, казва Стюарт Пим, еколог от университета Дюк, който не е участвал в изследването.

Изключително рядко дивите животни се наричат с уникални имена. Хората, разбира се, имат имена и кучетата ни също идват, когато ги повикаме по име. Малките делфини си измислят свои собствени имена, наречени „сигнални свирки“, а папагалите също могат да използват имена. 

Всеки от тези видове, които дават имена, притежава и способността да се учи да произнася нови уникални звуци през целия си живот - рядък талант, който притежават и слоновете.

За целите на изследването, публикувано в Nature Ecology & Evolution, биолозите са използвали машинно обучение, за да открият използването на имена в звукова библиотека от гласни звуци на саванни слонове, записани в Националния резерват Самбуру и Националния парк Амбосели в Кения.

Изследователите са проследили слоновете с джипове, за да наблюдават кой вика и кой отговаря - например дали майката вика малкото си, или водачът на стадото вика към отцепник, който по-късно се присъединява към семейната група.

Анализирайки само аудиоданните, компютърният модел установява кой слон е бил повикан в 28% от случаите, вероятно поради включването на името му. 

„Подобно на хората, слоновете използват имена, но вероятно не ги употребяват често, така че не бихме могли да очакваме 100% потвърждение на това твърдение“, казва авторът на изследването и биолог от университета Корнел Мики Пардо.

Сред издаваните от слоновете звуци има такива, които са под обхвата на човешкия слух. Учените все още не знаят коя част от вокализацията е точно името на слона.

Изследователите проверили резултатите си, като пуснали записите на отделни слонове, които реагирали по-енергично, с размахване на уши и повдигане на хобота, на записите, които съдържали техните имена. Понякога слоновете напълно игнорирали вокализациите, адресирани към други.

„Слоновете са изключително социални, винаги разговарят и се докосват едни други - това назоваване вероятно е едно от нещата, които са в основата на способността им да общуват“, казва съавторът и еколог от Щатския университет на Колорадо Джордж Уитеймър, който е и научен съветник на организацията с нестопанска цел „Спасете слоновете“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Христо Кьосев/БТА