слон
слон / ThinkStock/Getty Images
Най-изчерпателното досега изследване на генома на слоновете, осъществено от международни учени, разкрива изненади за семейното дърво на най-едрите сухоземни животни - някога изобилствали на Земята, а днес застрашени от изчезване, предаде Ройтерс.

Индиец засне слон с червени уши (ВИДЕО)

Проучването е базирано върху сравнение на геномите на седем вида живи и изчезнали вида слонове, мамути и техните "братовчеди" - мастодонтите. Специалистите са дешифрирали генетичната последователност на представители на единствените три вида останали слонове на планетата - Африкански саванен слон, Африкански горски слон и Азиатски слон, и на изчезнали видове вълнести мамути от Северна Америка и Сибир, колумбийски мамут, древни слонове с прави бивни и американски мастодонти.

слон
Най-изчерпателното досега изследване на генома на слоновете разкрива изненади за семейното дърво на най-едрите сухоземни животни ThinkStock/Getty Images

Изследователите са установили, че въпреки близките си сходства, Африканските саванни слонове и Африканските горски слонове спадат към отделни видове, живели в почти пълна изолация едни от други през последните половин милион години.

Най-умните животни на планетата

Специалистите са открили и многобройни случаи на обмен на гени (кръстосване) между различните видове изчезнали слонове - практика, която не се е запазила при съвременните видове. Откритието обяснява защо древните мамути успешно са оцелявали дълго време в разнообразна заобикаляща ги среда.

слон
Най-изчерпателното досега изследване на генома на слоновете разкрива изненади за семейното дърво на най-едрите сухоземни животни ThinkStock/Getty Images

Особено любопитен е случаят с изчезналите слонове с прави бивни - най-едрите сред изследваните видове. Представителите на вида, достигали на височина до четири метра и тегло 15 тона, навремето са обитавали Европа и Азия.

Слон, окован половин век във вериги, се разплака при освобождаването му (ВИДЕО)

Учените са установили, че видът е хибрид - части от генома му произлизат от древен вид африкански слонове, вълнести мамути и съвременните Африкански горски слонове. Досега се е смятало, че слоновете с прави бивни са най-тясно свързани с Азиатските слонове.

"Надяваме се, че настоящото изследване ще помогне да бъде оценена богатата еволюционна история на слоновете и ще подчертае необходимостта да опазим единствените три вида на планетата, представителите на които са изложени на непосредствен риск от изчезване в резултат на бракониерство и загуба на хабитат", пишат специалистите в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА