Защо се прозяват слоновете?
Защо се прозяват слоновете? / Thinkstock/Getty Images

Учени от Калифорнийския университет в Дейвис събират в зоологически градини по целия свят информация за прозяващи се слонове. Досега с видеокамери са "уловени" 18 такива животни в 12 зоопарка, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Биолозите са разказали за слонското прозяване на годишната конференция на Американското дружество по етология - наука, занимаваща се с изучаване на поведението на животните.

Слон, окован половин век във вериги, се разплака при освобождаването му (ВИДЕО)

Слоновете се прозяват най-често рано сутрин. Изследователите предполагат, че прозявките след събуждане помагат на животните да охладят мозъка си. През нощта, когато другите системи за охлаждане не работят, той често прегрява. С помощта на тази теория вече е обяснено поведението на човека. Когато в рамките на експеримент на главата на доброволци е бил поставян лед, те са се прозявали значително по-рядко.

Учените са показали видеозапис на слоновете Ранчи и Дейви. Сътрудници на зоопарка в Сан Диего, Калифорния, са заснели прозявката им в пет часа сутринта.

Сега биолозите се опитват да установят доколко заразителни са прозявките на слоновете. Подобно поведение е наблюдавано също при маймуните и вълнистите папагали.

Източник: БТА