Слон, окован половин век във вериги, се разплака при освобождаването му (ВИДЕО)
Слон, окован половин век във вериги, се разплака при освобождаването му (ВИДЕО) / снимка: Guliver/Getty Images

Слон, окован във вериги и бит в течение на половин век, се разплаква, когато го освобождават, съобщава британският "Дейли мейл", цитиран от „24 часа".

Раджу редовно е кървял от раните си от оковите с шипове и е трябвало да оцелява само с малкото храна, която му давали туристите в Утар Прадеш, Индия, след като бил хванат от своя собственик. Поради това е изключително слаб.

След 50 години на мъчения животното се разплака, след като бе спасено от организация, бореща се за защита правата на животните.

Снимки от освобождаването на Раджу можете да разгледате ТУК

Базираната в Лондон организация за защита на дивата природа Wildlife SOS спасява Раджу, след като научава за неговите страдания в Индия преди година.

Всеки ден величественото животно е било принуждавано да протяга хобота си и да проси жълти стотинки от случайните минувачи, хранейки се само с пластмасови и хартиени отпадъци.

Миналата седмица екип от 10 ветеринари и експерти по дивата природа обединиха сили с 20 горски и шестима полицаи, за да сложат край на мъченията на Раджу в Ута Прадеш. Мисията по освобождаването на слона се е провела под прикритието на нощта, за да бъдат по-малко хора застрашени по време на опасното спасяване, а и животното е могло да бъде защитено от горещите слънчеви лъчи.

Пуджа Бинепал - говорителят на организацията, описва спасяването на слона като "невероятно емоционално".

"Раджу е прекарал последните 50 години в жалко съществуване, окован денонощно. Това е акт на нетърпима жестокост. Докато го спасяваха, хората от екипа останаха поразени, когато слонът заплака. Беше изключително емоционален момент за всички нас. Ние знаехме в сърцата си, че той разбира, че го освобождаваме. Слоновете са не само великолепни, но са и много интелигентни животни, за които е доказано, че чувстват скръб.

Ние едва ли можем да си представим как той се е мъчил половин век. Докато не се намесихме, той не е знаел какво е да ходиш и да не си окован във вериги - случаят наистина е много трагичен", разказва Бинепал.

Спасяването става възможно, след като собственикът на Раджу не успява да представи в съда никакви документи, доказващи, че слонът е негов.

Не е известно как Раджу се е оказал в ръцете на своя робовладелец. Предполага се, че е бил разделен с майка си още когато е бил много малък.