/ iStock/Getty Images
Често човек дълго време не може да си даде сметка, че е манипулиран, особено когато това се прави от близки хора. Но такива отношения са особено опасни за психиката. Как да ги разпознаем? Ето топ фразите, които манипулаторите просто обожават.

Винаги ме разбираш погрешно

Никой не казва, че в една връзка няма да се сблъсквате с проблеми и недоразумения, но манипулаторът никога няма да признае, че това също е и по негова вина. Неговата задача е да ви накара да се почувствате виновни. Той ще ви накара да мислите, че нещо не е наред с вас, тъй като постоянно го разбирате погрешно и ще ви вмени чувството за вина.

раздяла
iStock/Getty Images

Ти изобщо не ме обичаш

В самото начало на връзката манипулаторите лесно очароват партньора си, убеждавайки го, че е изключителен. Но веднага щом усетят вашето превъзходство, ще започне поток от фрази в стила на „Ти изобщо не ме обичаш!“, „Винаги мислиш само за себе си“ и т.н.

Радвай се, че ме имаш

Много често манипулаторът намира за партньор човек с изключително ниско самочувствие и със съзнанието на жертва. Такъв човек ужасно се страхува да остане без партньор. В такава токсична връзка фразите „Без мен си никой“, „Ако не бях аз, щеше да останеш сам“ са типични. И което е най-неприятното, те наистина действат върху партньора, принуждавайки го постоянно да се извинява.
Рамблер