100-годишна японка постави рекорд по плуване
100-годишна японка постави рекорд по плуване / Thinkstock/Getty Images

100-годишната японка Миеко Нагаока успя да преплува разстоянието от 1500 метра в рамките на състезание в малък басейн, предаде Франс прес. Това не се е удавало на нито един друг столетник.

Нагаока, която се състезаваше в категорията на 100-104-годишните, преплува по гръб разстоянието за 1 ч. 15 мин и 54 сек. в басейн в префектура Ехиме в западната част на страната.

Възрастната дама се надява постижението й да бъде вписано в Книгата на рекордите Гинес, но не възнамерява скоро да се откаже от плуването. "Искам да плувам, докато навърша 105-годишна възраст, ако доживея дотогава", каза тя.

Нагаока започнала да плува едва на 80-годишна възраст в рамките на програма за лечение на болното й коляно. Оттогава тя е подобрила няколко рекорда. Когато била на 99 години, преплувала разстоянието от 1500 метра в басейн с олимпийски размери, а миналата година публикува книга, посветена на спортните й успехи.

Според официални статистически данни на здравното министерство от септември м.г., в Япония има близо 59 000 столетници, 87 на сто от които са жени, отбелязва БТА.

Цените на аксесоари за плуване можете да сравните тук

Цените на шапки за плуване сравнете тук

Тук можете да намерите и сравните цените на очила за плуване