$ 14,2 млн. за първата книга в САЩ
$ 14,2 млн. за първата книга в САЩ / снимка: MorgueFile.com

Първата книга, отпечатана още преди формирането на САЩ, беше продадена на търг в Ню Йорк за почти 14,2 млн. долара, съобщи аукционната къща "Сотбис", предаде АФП.

Така тя се превърна в най-скъпата книга в света. Преводът на библейски псалми The Bay Psalm Book е отпечатана от пуритански заселници в Кеймбридж, Масачузетс през 1640 г.

Наддаването е започнало от 6 млн. долара и е приключило само минути по-късно на цена от 14 165 000 долара, съобщиха от "Сотбис". Самоличността на купувача не е обявена.

Предишният световен рекорд на търг за печатна книга бе 11,5 млн. долара за копие на "Птиците на Америка" на Джон Джеймс Одюбон. Тя бе продадени от "Сотбис" през декември 2010 година, пише БГНЕС.

The Bay Psalm Book е изключителна рядкост. Тя не е излизала на пазара повече от две поколения. Книгата се определя като един от най-великите артефакти на американската история.

Издадена е в тираж 1700 копия през 1640 година. Единадесет от тях, които са оцелели до днес, са в колекциите на Библиотеката на Конгреса на САЩ в Ню Йорк и в библиотеката на Harvard College.

Не се е появявало копие от тази книга на търг от 1947 г., когато друг екземпляр донесе 151 000 на продавачите - рекорд за времето си.

Книгата е продадена от църквата Old South в Бостън, която притежава още едно копие от The Bay Psalm Book .