Западни издания за урагана Густав
Западни издания за урагана Густав / снимка: БГНЕС

Ураганът Густав достигна американските брегове на Мексиканския залив. Проливен дъжд и бурни ветрове вече започнаха да бушуват в град Ню Орлиънс, който от вчера се е превърнал в град на призраците след мащабната евакуация, наредена от кмета Рей Нейгин, пишат електронните издания на американските всекидневници.

В. "Ню Йорк таймс" припомня, че два милиона жители на четири южни американски щата са били принудени да напуснат домовете си заради Густав. Изданието коментира начина, по който кметът на Ню Орлиънс Рей Нейгин вчера успя да накара съгражданите си да напуснат града. Нейгин използва доста силен език, за да опише приближаващата се стихия, за разлика от метеоролозите, и този негов подход даде резултат, пише всекидневникът.

Всекидневникът припомня, че Густав отново съживява в съзнанието на републиканците кошмара за един от най-големите провали на администрацията на Буш, особено днес, когато се открива партийният конгрес на Републиканската партия.

В. "Вашингтон пост" отбелязва, че дори преди да удари американските брегове, Густав вече уби трима души - трима пациенти в критично състояние, които е трябвало да бъдат евакуирани от болници в Луизиана. зданието допълва, че президентът Буш, остро критикуван заради мудността му по време на урагана Катрина, сега демонстрира по-голяма активност. Той вече се срещна с представители на Федералната агенция за управление при извънредни обстоятелства и днес смята да пътува до Тексас, където ще посети кризисния щаб в град Остин.

Ураганът Густав е сред водещите теми и на европейските издания.

Британският "Таймс" пише, че вчера всички пътища в района на Ню Орлиънс се превърнаха в еднопосочни магистрали. Хората напускаха града, но не губеха борбения си дух или пък проявяваха черния си хумор. На някои от колите на евакуиращите се имаше надписи: "Густав, ти нищо не можеш да ни отнемеш, защото Катрина вече ни отне всичко" или "Густав ние ще се върнем!"

Мащабите на подготовката на евакуацията и нейното гладко протичане контрастираха с паниката отпреди три години, когато точно по това време ураганът Катрина помете щата Луизиана и удави Ню Орлиънс, припомня британският всекидневник. Тогава евакуацията беше разпоредена прекалено късно и десетки хиляди хора останаха заклещени в града, в който вилнееше Катрина.

Британският "Телеграф" отразява визитата на кандидат президентът на републиканците Джон Маккейн и неговата избраница за вицепрезидент Сара Пейлин в един от щатите, които се очаква Густав да засегне най-много. Маккейн и Пейлин посетиха вчера кризисния щаб в град Джаксънвил в щата Мисисипи. Тази визита контрастираше с действията на републиканците отпреди три години. Тогава Буш изчака да минат цели четири дни след преминаването на Катрина, за да посети бедстващите райони, припомня "Телеграф".

В "Гардиън" припомня, че Густав връхлита южните американски щати три дни след третата годишнина от преминаването на Катрина, която уби над 1000 души само в Ню Орлиънс и причини щети за 30 милиарда долара.

Френският в. "Монд" отбелязва, че Густав е объркал програмата на двамата американски кандидат президенти. Републиканецът Маккейн и неговата кандидатка за вицепрезидент Сара Пейлин предпочетоха да проследят на място как един от южните американски щати се подготвя за посрещането на урагана. Демократът Барак Обама предпочете само да се свърже с лидерите на щата Луизиана и кмета на Ню Орлиънс, защото, според него, визита в този регион сега само ще пречи на местните власти да си свършат работата по евакуацията на населението.

Френският в. "Либерасион" отбелязва, че Густав се е превърнал в неканения гост на партийния конгрес на републиканците в Сейнт Пол. Форумът започва днес и на него Джон Маккейн официално ще бъде обявен за републикански кандидат президент. Густав обаче му отне привилегията да играе тези дни водеща роля в американските медии, допълва френското издание. (БТА)