Законопроектите вече са в Twitter
Законопроектите вече са в Twitter / снимка: Sofia Photo Agency

Статията е от блога на Боян Юруков

Снощи (вторник вечерта) по време на дискусията за ГМО Калин Илиев спомена, че законопроекта за ГМО е от ноември на сайта на парламента. Тръгнахме да го оспорваме чак като влезе в пленарна зала. Същото беше и при промените на закона за протестите. От друга страна, преди две седмици похвалих двама министри как са започнали блогове и са активни в Twitter. Днес (вчера) на изслушването Кристалина Герогиева потвърди, че също би използвала Twitter. Там тя получи доста голямо одобрение.

Тези факти говорят само в полза на идеята ми за Twitter акаунт на Народното събрание. Не, не очаквам някой от там да го направи и поддържа. Аз направих такъв. На него автоматично ще се качват законопроектите в деня на внасянето им. От мен е идеята и 20 мин. да поправя RSS абонамента от страницата им, който явно е писан на ръка и е неизползваем. В Twitter съм направил акаунт @narodnosabranie, където се качват заглавията на предложенията и линк към страницата им. Ако не използвате Twitter, тук може да се абонирате и чрез мейл. Така ще получавате информация за последните законопроекти веднага щом излязат (до 4 мейла на ден). В оригиналната статия може да се въведе имейл. Естествено, мейла ви няма да бъде предаван на трети лица или публикуван някъде. Няма да получавате други писма, освен тези, свързани със законопроектите на парламента.

Кой би се заинтересувал? Хора, които се занимават с активизъм и са били опарени от тихомълком прокарани закони, неправителствени организации, а защо не и журналисти. Така ще може своевременно да реагираме, а не да чакаме до последния момент. През април ще подобря регистрацията по мейл, като ще направя филтриране по ключови думи за тези, които се интересуват само от определен ресор. В Twitter пък ще показва коя партия го е внесла и дали има прикачен текст. Последното е много важно, ако искаме да реагираме навреме. Както знаете, промените за протестите ги видяхме чак в „Държавен вестник". Може да направя да се качват и във Facebook.

Ако имате идеи и съвети, ще се възползвам от тях. Няма да мога да променям обаче нищо до началото на април, защото до тогава съм зает.