Математикът призова: Пазете се, не си играйте на руска ролетка с вируса
Заразата от COVID-19 е разпространена неравномерно из страната. Това отчита математикът проф. Николай Витанов. По думите му в някои области - големите градове и Западна България пожарът гори силно, но в по-малки области не е така. И заключва: „Това пречи на появата на суперпожар.

На места пожарът започва да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара започва да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял. Омикронът не започва добре периода на царстването си в България. Просто трябва да сме хладнокръвни в следващите две седмици и половина и да се пазим. И ще се разправим и с тази вълна”, смята математикът.

Според Витанов няма да се стигне до тотален локдаун в страната: „Страната е далеч от Етап 4 на плана на правителството. Налагат се и мерки, които ще започнат да дават резултати през следващата седмица - ще видите как броят на случаите ще пробва да продължи да расте, но ще започне да се спъва по пътя на растежа”.

Математикът уточни, че за налагането на мерките не се гледа само броят на интензивните легла, а се прави мултифакторен анализ. „Пиша пак - ценете каквото имаме. По стария план от 10 дни поне трябваше да сме в тотален локдаун. Сега страната не е затворена, ограничителни мерки има само там, където се налага. Ограничителните мерки, където ги има, ще започнат да имат ефект. Няма да бъдат достигнати чудовищните стойности на заболели, предсказани ви от други анализатори. Целите са ясни - опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун”, уточнява още Витанов.

И още от думите на математика: „Виждате, че няма чудовищни бройки заболели, няма препълнени болници и бизнесите не са затворени, както е в други европейски страни. Въпросът е да издържим така 3 седмици, за което е необходима и малко помощ от вас, в смисъл да пазите себе си, колкото можете, а не с блеснали очи да си играете на руска рулетка с вируса. Няма как да минете с малко заразени, при положение, че в доста голям процент от населението царуват идеи, които водят до подценяване на опосността. Пак да кажа крилата фраза - всеки сам си преценя. Моята работа е да изчисля какъв ще е ефектът от това и да видя кой е най-благоприятният сценарий при тези условия. Повече не мога да направя”.

И заключва с апел: „Случи се нещо, което не се бе случвало отдавна - тази карта (картата на риска) стана изцяло виолетова. Рискът да се заразите никак не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се”.