Нивото на риска, свързан с варианта на вируса Омикрон, остава много високо, съобщи СЗО, докато броят на новите случаи на COVID-19 достигна поредния си рекорд през миналата седмица.

"Бяха съобщени над 21 милиона нови случая, което представлява най-високият брой седмични случаи, регистрирани от началото на пандемията", заяви Световната здравна организация в седмичната си епидемиологична актуализация за коронавируса.

Здравната агенция на ООН съобщи, че броят на новите случаи на заразяване се е увеличил с пет процента през седмицата до неделя - в сравнение с 20-процентното увеличение, регистрирано през предходната седмица.

"На глобално ниво се наблюдава по-бавно нарастване на броя на случаите", заявиха от СЗО.

От организацията съобщиха, че са регистрирани и близо 50 000 нови смъртни случая - подобно число като през предходната седмица.

В доклада се посочва, че Oмикрон продължава да доминира в световен мащаб над другите варианти, които предизвикват безпокойство.

"Настоящата глобална епидемиология на SARS-CoV-2 се характеризира с доминиране на варианта Oмикрон в световен мащаб, продължаващ спад в разпространението на варианта

Делта и много ниско ниво на разпространение на вариантите Алфа, Бета и Гама", заявиха от СЗО.

"В държавите, в които през ноември и декември 2021 г. се наблюдаваше бързо нарастване на случаите с Омикрон, се наблюдава или започва да се наблюдава слабо намаляване на случаите".

Въпреки това, "въз основа на наличните към момента доказателства, общият здравен риск, свързан с варианта Омикрон, остава много висок".
БГНЕС