Свинаров: Успешното бъдеще на България е свързано с Първанов
Свинаров: Успешното бъдеще на България е свързано с Първанов / netinfo

Заместник-председателят на Национално движение „Симеон Втори” Николай Свинаров в интервю за предаването „Денят” на Дарик във връзка решението на НДСВ да дадат своята подкрепа за Георги Първанов.

На заседанието на политическия съвет на партията какво е решил за гласуването на жълтите на втория тур на президентските избори? Иска ми се да ни кажете и за баланса при разпределянето на вакантните властови постове за тройната коалиция, господин Свинаров.

Първа точка наистина приключи. Вече Политическият съвет на Национално движение "Симеон Втори" има позиция по балотажа за президентски избори.

И какво призовавате членовете и симпатизантите на НДСВ, за кого да дадат вота си в неделя?

Ние призоваваме всички български граждани да дадат вота си за модернизирането на България, т.е. за президента Георги Първанов, и в нашата декларация поименно го споменаваме, т.е. имаме ясна позиция по този въпрос и за нас успешното държавническо бъдеще на България е свързано с преизбирането на президента Първанов при създалата се ситуация на първия тур на изборите.

Господин Свинаров, в следобеда се очакваше да направите странната формулировка, в смисъл да се избере европейското бъдеще, но без да назовавате името на единия от кандидат-президентите, с което да накарате симпатизантите си да четат между редовете, за да гласуват за Първанов. Какво ви накара да сте толкова категорични в решението си?

Никога не сме имали подобна теза, защото европейското бъдеще на България за нас се свързва с Национално движение "Симеон Втори", така че няма как да поднесем по този начин информацията за балотажа на президентските избори. Във всеки случай обаче ние искахме ясно да изразим своята позиция, и то позиция не "против", а позиция "за", защото в момента позициите "против" при двама кандидати за балотаж според нас е липса на политическа позиция. Против могат да бъдат българските граждани, някои от тях с основание, но против не могат да бъдат политическите партии, когато става дума за избор на балотаж за президент.

Всъщност Вие се държите сега като по-добри политици от старите десни партии, които правят напук на балотажа, напук дали на себе си не е ясно, дали на десните избиратели, и им давате един урок, политически, как трябва да се действа при така създалата се ситуация.

Не бих казал. Ние нямаме претенциите да даваме уроци, но правим констатацията, че десните партии подкрепиха практически президента Първанов на първи тур и не виждаме нищо лошо в това ние ясно да го подкрепим за втория тур.

Кажете сега. Социолозите са категорични, че трябва чудо да се случи, за да не е Първанов президент и след тази неделя, но смятат и още нещо - че всъщност вотът за него е и подкрепа за управлението на тройната коалиция. Ще бъде ли на дневен ред в следващите месеци въпросът оставате ли във властта или това изобщо няма да се коментира предвид решението ви?

Тази оценка вероятно предстои и аз предварително не бих могъл да коментирам. Във всеки случай не правим пряка връзка между нашата подкрепа за Георги Първанов за балотажа за президентските избори и продължаването до края на мандата на

тройната коалиция. Президентът се опитва по някакъв начин да се разграничи от своята съпричастност в съставяне на правителството, като че ли му бяха приписвани повече функции като на бивш председател на Българската социалистическа партия, отколкото като на президент. Струва ми се, че това не е достатъчно коректно и не отразява адекватно политическата ситуация в страната. Но аз не съм негов адвокат, а пък и не мисля, че той в момента има нужда от адвокат. За нас беше важно да имаме ясна политическа позиция, която не се основава на компромиси и на сделки, а на реална политическа ситуация, създала се след първия тур на президентските избори.

Кажете сега номинацията на Меглена Кунева за еврокомисар вече категорична ли е, да ви поздравим ли с. . . хайде да не е партийната победа, но с това, че ваш представител ще е първият български еврокомисар?

За нас номинацията е сигурна, но решението не е сигурно. То трябва да бъде взето на утрешното заседание на Министерския съвет. Ние сме абсолютно спокойни, удовлетворени, ако това се случи, защото това ще бъде най-добрият избор за България по ред причини, които вече в голяма степен са коментирани, не само като познаваемост и значимост на дейността на госпожа Кунева вече повече от пет години, а и поради обратната връзка, т.е. нейното място и роля в европейските структури през този дълъг период от време. Така че това категорично за нас е най-добрият избор за България. Ние не го смятаме за партиен успех, а за национален успех.

Господин Свинаров, всъщност ще намалеят ли шансовете ви за кандидатура за овакантения пост в Конституционния съд, ако Меглена Кунева официално бъде представена като кандидатурата на България за първия еврокомисар на страната ни? Тоест въпросът ми е ще приемат ли коалиционните ви партньори след еврокомисаря ваш да е и представителят и в Конституционния съд?

Ние не правим по този начин баланса. Кадровите длъжности в страната са различни от кадровите длъжности в европейските структури, така че е въпрос на бъдещо обсъждане. До този момент няма яснота, водят се разговори, разбира се, на коалиционно ниво кой ще бъде предложения кандидат в парламента и кой ще получи подкрепа на мнозинството. Но пряка връзка между назначаване в европейски структури и длъжността в Конституционния съд не би следвало да се прави.

НДСВ кандидатурата на Георги Петканов ли ще издигне за Конституционния съд?

Безкрайно некоректно е. Кандидатурата, която ще бъде издигната, ще бъде обща, няма да бъде на НДСВ, и безкрайно некоректно е да спрягаме имена, преди да има яснота по въпроса. Така че не бих могъл да отговоря на този въпрос.

Кажете накрая, защото казвате, че не трябва да правим пряка връзка между националните и европейските структури, как изобщо ще се разпределят в тройната коалиция вакантните постове както в евроструктурите, така и в националните? Очаквате ли да има строен баланс между трите партии, а не превес на по-големия партньор в коалицията?

Не бих могъл да поставя нещата на кантар. До този момент те не са се движили на кантар. Ако видим длъжностите, които са заети от представители на Българската социалистическа партия, и стане ясно, че първите седем или осем длъжности в страната се заемат от техни представители, трудно бихме могли да говорим за баланс. Всъщност Българската социалистическа партия с 82-ма депутати постигна повече власт, отколкото имаше при абсолютно мнозинство преди два парламента. Така че думата баланс едва ли е много точна в момента. Разбира се, ние се опитваме да отстояваме политическия престиж на либералния център и се надяваме да имаме по-значими успехи занапред.

Вие преброихте седем поста, пък аз се сещам, че петте най-важни в държавата са вече техни. В този смисъл...

Да, да, аз в този смисъл точно говоря, за вече взети постове. И като прибавим към това и ресорни вицепремиери, и структури на властта ... по места, според мен трудно би могло да се говори за такъв баланс, за който вие говорите.

Т.е. още власт за НДСВ, искате още власт за НДСВ, за да има баланс?

Не, аз не формулирам нещата като искане за баланс, а за нас е важно в бъдещото разпределение на. . . кадрови назначения да се подбира възможно най-компетентният и най-добрият представител. Ако това е, разбира се, представител от, посочен от НДСВ, ние ще отстояваме позиция в негова подкрепа. Надявам се, че и в бъдещото управление на страната има кадрови назначения, които ще намерят своето заемане и чрез достойни представители от Национално движение "Симеон Втори".