Стрелбата срещу Баретата
Стрелбата срещу Баретата / Sofia Photo Agency
Стрелбата срещу Баретата
60916
Стрелбата срещу Баретата
  • Стрелбата срещу Баретата

Едно от символичните имена в българския подземен свят стана за пореден път мишена на килъри - Златомир Иванов Баретата, замесван в убийства, атентати и трафик на жени и наркотици, попадна под прицел при влизане в Съдебната палата за поредното си дело. Парадоксалното е, че в началото на прехода - през 90-те години на миналия век, сегашният престъпен бос е бил в отряда за борба с тероризма към МВР, откъдето и идва прякорът му.

Златомир Иванов изкачвал стълбите на Съдебната палата, на път за поредното заседание срещу т.нар. престъпна група „Фирмата", когато срещу него и охранителя му е открита стрелба. Секунди по-късно в сградата, от която е стреляно, избухнал пожар вероятно, за да се отвлече вниманието.

Баретата е прострелян с четири куршума. Един от охранителите на Баретата Атанас Станков също е ранен, без опасност за живота. Станков видял откъде идват куршумите и стрелял нагоре шест-седем пъти. Извършителят обаче успял да избяга, разказа пред Дарик очевидец на случилото се.

Простреляният охранител на Златомир Иванов-Баретата е откаран в болница от трима македонци, които били с автомобила си „Форд Мондео" с благоевградска регистрация в района на Съдебна палата. От полицията потвърдиха, че охранителят е откаран в болница от автомобил с благоевградска регистрация.

Заместник-директорът на СДВР Ивайло Спиридонов и заместник градският прокурор на София Роман Василев пристигнаха на мястото на инцидента. Спиродонов обясни: „Най-вероятно стрелбата е проведена от апартамента, в който е избухнал пожарът, като след стрелбата е запален. Имаме наши екипи, които се намират в сградата, разпитват се свидетели, опитваме се да установим движението на евентуалния извършител".

Достъпът до сградата, от която е стреляно срещу Златко Баретата, е свободен, заяви жена, която работи в близост: „В сградата на търговския дом може да се влезе от пет места. Всички са отворени. В сградата, където се намира адвокатската кантора, се влиза свободно, обикновено минава охрана по коридора - през деня и вечерта".

В Търговския дом таванското помещение е дом на клошари. Това разказа един от адвокатите, който има кантора в сградата. По думите му сградата е слабо охранявана.

Търговският дом, оказва се, е паметник на културата и е построен още през 1926 година.

Районът около Съдебната палата по бул. „Витоша" бе отцепен с часове, малко преди 14.00 часа движението бе възстановено.

Днес е трябвало да влезе на втора инстанция делото срещу Баретата в Апелативния съд. Адвокатката на Златомир Иванов Мариана Тодорова е казала, че в събота и неделя, когато те са обсъждали делото, той не е споменавал нищо за заплахи срещу него.

В началото на 2010 година в сградата, в която се помещава кантората на дългогодишния адвокат на Баретата - Лъчезар Таков, бе убит скандалният радиоводещ Боби Цанков. За това покушение бяха заподозрени братята Маргини, които също ползваха услугите на Таков, но до дело така и не се стигна. Малко по-късно Златомир Иванов се раздели с дългогодишния си защитник и започна да използва услугите на Мариана Тодорова.

Според разследващи е възможно да е имало два екипа килъри, които да убият Златомир Иванов-Баретата.

Досега той ползвал страничния вход на палатата откъм улица "Позитано", но днес е поискал да влезе през централния.

По случая е образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител. Назначени са няколко експертизи.

Златомир Иванов Иванов по прякор Баретата е роден на 15 октомври 1968 г. в Гурково. Завършва спортно училище в Стара Загора, където тренира борба. Прякорът му идва от това, че през периода 1991-1993 г. е служил в МВР отряда за борба с тероризма. Според публикации в медиите той напуснал баретите в знак на протест срещу задържането на негови колеги в Хасково, влезли в сблъсък със сутеньори. Заедно с него отряда напускат Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.

Официално участва в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали.

По време на управлението на Иван Костов Баретата е подозиран за трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили. МВР често го свързва и с трафика на дрога. Представената на 11 декември 2003 г. разработка на Центъра за изследване на демокрацията го представя като един от шестимата наркобосове у нас.

Името на Баретата е замесвано в десетки убийства, атентати и трафик. По подозрения за участие в незаконна дейност той многократно е задържан, но винаги след време пускан на свобода. Баретата беше арестуван на 7 февруари 2009 г., след като се предаде на ДАНС. Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства. Показания срещу Златомир Иванов тогава даде Демби, който обяви, че възпитаникът на спортното училище в Стара Загора е поръчал убийствата на Бобъра, Антон Милтенов-Клюна и още няколко души от подземния свят. Златомир Иванов е подозиран и като поръчител на убийството на писателя Георги Стоев.

През февруари миналата година Баретата получи осем години затвор на първа инстанция от Софийския градски съд. Магистратите оневиниха Иванов за поръчителството на убийството на Румен Стефанов-Алф, за което прокуратурата искаше 17 години лишаване от свобода. През ноември Софийският апелативен съд отложи делото срещу Баретата.

На 24 октомври 2004 г. Дмитрий Минев-Димата Руснака бе убит пред столичното заведение "Up stairs", на бул. "Витоша" 18А, близо до Съдебната палата на едно от най-оживените места в столицата и страната. Руснака бе застрелян от снайперист с един куршум в сърцето. Нямаше други пострадали. Руснака бе сред основателите на СИК и "Интергруп енд партнърс". Той търгуваше с петрол и имаше интереси в туризма. Беше съдружник със Стоил Славов, който заедно с още трима негови бодигардове бе взривен на 19 януари 2004 г. в асансьора в сградата на "Джеймс Баучер" № 87.