Разглезените дъщери на руските олигарси
Разглезените дъщери на руските олигарси / netinfo

19 години след революционните промени в Русия на територията на бившия СССР властва едно ново явление – революцията на разглезените деца, пише „Дейли мейл”.

Млади и крайно самоуверени, дъщерите на могъщите руски олигарси придобиват известност в най-различни области – от разработването на дизайнерски дрехи и попмузиката до телевизията и книгоиздаването. Разбира се, на тях им помага баснословното богатство на бащите им.

Едно от „разглезените момиченца”Кира Пластинина /на 15 години/, е най-младият в света дизайнер на дрехи. Състоянието на баща й Сергей се оценява на 350 милиона британски лири. Миналата седмица тя не се е поколебала, според някои слухове, да плати един милион лири за пристигането в Русия на Парис Хилтън, която с присъствието си да укрепи позициите на марката на Пластинина на Московската седмица на модата. Не е чудно, че в страната, в която всеки четвърти живее под границата на бедността, такива чудатости предизвикват дълбоко възмущение.

Обикновените руснаци сравняват тези момичета с разглезените дъщери на царските аристократи, които разпалвали чувство на завист, дало началото на болшевишката революция през 1917 г. И ако в Америка за появата на хора като Парис Хилтън е трябвало да минат 200 години, в Русия персонажи от този вид се появиха още 16 години след разпада на СССР. Според Робърт Сървис, преподавател по история на Русия в университета в Оксфорд, ключът за разбирането на натрапващото се разточителство и екстравагантен начин на живот на бащите на тези момичета е тяхната биография. „Техните бащи, които неочаквано забогатяха след разпада на СССР, основно произхождат от маргинални етнически и социални групи в съветското общество. Те са били много гладни за благосъстояние и когато се е появил шанс, са се възползвали на сто процента от него”, казва той.

Слоят на олигарсите дължи произхода си на прочутия период на гласност и перестройка, който започна през 1985 г. с идването на Михаил Горбачов на власт в СССР. Горбачов започна процес на освобождаване на съветската икономика с помощта на либерални икономически реформи, припомня БГНЕС. Бизнесмените, жадни да се впуснат в капитализма, процъфтяваха. Наистина не всички процъфтяваха легално. Хората печелеха и губеха милиарди долари. Те участваха в банково дело, медийния бизнес, занимаваха се с петрол и полезни изкопаеми, строителство, операции с недвижими имоти. Оказва се обаче, че стопаните на живота в нова, капиталистическа Русия отдавна са забравили тази борба от времето на СССР. „За разлика от своите бащи на тези момичета не им се е налагало да участват в тъмни дела, за да се издигнат и те пораснаха учудващо екстравагантни, невероятно енергични и пълни с ентусиазъм, с което донякъде напомнят на американските богаташи от 20-те години. Тези момичета са феноменално популярни и в същото време не ги обичат”, казва Сървис, цитиран от Newsru.

Дадена е справка за някои от тези момичета:

Полина Дерипаска, на 27 години, занимава се с издателско дело. Баща й е Валентин Юмашев, журналист, който стана ръководител на президентската администрация при Борис Елцин, а сега живее в Лондон и е консултант. Полина получава образование в едно от най-добрите частни училища Millfield. През 2001 г. се омъжва за алуминиевия барон Олег Дерипаска, чието състояние е 8 милиарда британски лири. Това беше „сватбата на века” в Русия. Имат две деца. Полина има собствен бизнес, за който й помагат както баща й, така и съпругът й. Оценка 3 по „скалата на разглезеността” (в Русия най-висока оценка не е 6, а 5 ).

 

Анастасия Потанина, на 23 години, занимава се с аквабайк и спортен мениджмент. Баща й е Владимир Потанин, издател на руската версия на Cosmopolitan, 38-и в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 7 милиарда британски лири. Анастия беше шампион по аквабайк, но след травма на крака остави хобито си и сега се готви да прави кариера в спортния мениджмент. Вероятно ще успее, тъй като баща й стои зад успешната кандидатура на Русия за Зимните олимпийски игри през 2014 .г в Сочи. Анастасия се увлича от ски, което не е чудно, като се има предвид, че в дома си в Москва за 7 милиона лири баща й е построил покрит склон. Оценка 5 по „скалата на разглезеността”.

 

 

Анна Анисимова, на 22 години, занимание: принцеса на емигрантите, голям играч на пазара на недвижим имоти. Баща й Василий Анисимов натрупа състоянието си в алуминиевия бизнес през 90-те г. Сега то е за 1 милиард лири. Веднъж Анна плати 260 000 лири за наемане на къща в Америка за лятото. Оттогава си купи имение в Маями за 2,5 милиона лири, както и апартамент в Ню Йорк, за която баща й е дал 7,5 милиона лири. Личната й яхта често може да бъде видяна край бреговете на Сардиния. Премести се да живее в Америка, след като бизнесът на баща й направи пребиваването в Русия прекалено опасно. Василий Анисимов я готви за бизнескариера като наследница на неговата империя. Оценка 5 по „скалата на разглезеността”.

 

 

Алсу Сафина, на 24 години, попзвезда. Баща й Ралиф Сафин, основател на руския петролен гигант Лукойл, сега се занимава с политика. Състоянието му е оценено на 350 милиона британски лири.

53-годишният Сафин твърдо е решил, че децата му трябва да станат прочути и инвестира големи пари в кариерата на дъщеря си, известна като „руската Бритни”. Алсу казва: „Всеки родител ще помогне на детето си. Знам, че завистниците ме наричат „пееща бензиноколонка”. Като сватбен подарък Сафин даде на дъщеря си и съпруга голяма къща в Москва и огромна вила край Москва. Оценка 2 по „скалата на разглезеността”.

 

 

 

Кира Пластинина, на 15 години, занимание – дизайнер на дрехи. Баща й Сергей Пластинин е президент и главен акционер на гиганта в хранителната промишленост „Вимм-Бил-Данн”. Състоянието му се оценява за 350 милиона лири. Наричат Кира Пластинина „най-младия дизайнер в света”. Благодарение на инвестициите на баща й от 50 милиона лири през март тя представи собствена марка дрехи. „Обикновено рисувам ескизи в часовете по математика”, казва тя. Дори Парис Хилтън, която миналата седмица се снима с Кира, беше впечатлена от нейната работа и каза: „Това беше потресаващо представяне на мода. В момента нося бельо от тази колекция”. Оценка 4 по „скалата на разглезеността”.

 

 

 

 

Даря Жукова, 25 години, занимава се с бизнес, космополит. Баща й Александър Жуков е собственик на петролната компания Sintez Holding. Даря се чувства еднакво уютно както в Москва, така и на стадиона Стамфорд Бридж с приятеля си, собственика на „Челси” Роман Абрамович. Тя е независима бизнес-дама. Заедно с приятелката си от училище Кристина Танг, дъщеря на милиардера Дейвид Танг, работи по престижната марка дрехи Kova&T. Много звезди си избират дънки от тази марка. По-рано Даря се срещаше с тенисиста Марат Сафин. Оценка 4 по „скалата на разглезеността”.

 

 

 

Ксения Собчак, на 25 години, звезда от телевизията. Баща й, покойният Анатолий Собчак, в миналото кмет на Санкт Петербург и началник на Владимир Путин. Водещата руското риалити шоу „дом-2” Ксения Собчак е известна като „московската Парис Хилтън”.

Ксения, която се срещаше с няколко милионери, не се опитва да се оправдава за начина си на живот: „Има определено ниво, под което никога няма да падна. Затова общувам само с богати хора”.

Тя не се интересува особено от онези, които й завиждат: „Това е напълно разбираемо, особено в Русия, където има толкова много бедни”. Оценка 5 по „скалата на разглезеността”.