Ядрената енергетика става важна за все повече страни
Ядрената енергетика става важна за все повече страни / снимки: БГНЕС

Ядрената енергетика остава важна опция за много страни по света, съдейства за повишаването на енергийната сигурност, осигурява енергия за развитието и борбата с климатичните промени. Това решение беше прието на конференцията на високо равнище на МААЕ „Атомната енергия през ХХІ век”, предаде БГНЕС.

Участниците в срещата също така подчертаха важността на ядрената сигурност за бъдещия растеж на ядрените генерации, отбелязвайки, че след аварията на АЕЦ „Фукушима 1” през март 2011 в цял свят са взети мерки за усилване на ядрената сигурност.

Водещата роля на МААЕ

Конференцията беше организирана от Международната агенция за атомна енергия в сътрудничество с Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Домакин на форума беше руското правителство със съдействието и подкрепата на държавната корпорация „Росатом”.

„Конференцията постигна своята главна цел: потвърди, че ядрената енергетика е важна част от световния енергиен микс”, заяви президентът на „Росатом” Сергей Кириенко. „Иновационният характер на този вид енергия ще ни осигури устойчиво развитие в бъдещето. Затвореният ядрен горивен цикъл и термоядрената енергетика откриват пред човечеството съвършено нови хоризонти”, подчерта той.

Според него конференцията е подчертала водещата роля на МААЕ за мирното използване на ядрената енергетика и осигуряването на режима на неразпространение. „Русия като една от държавите съоснователки на МААЕ винаги ще подкрепя усилията на Агенцията за налагането на строги стандарти за ядрена сигурност в цял свят”, подчерта Кириенко.

Президентът на „Росатом” заяви, че все повече страни са убедени във важността на развитието на ядрената енергетика. Той посочи, че даже държавите богати на петрол - Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир - са изразили готовност да изграждат ядрени мощности. Причините за тази световна тенденция са осигуряването на енергийна стабилност и важният принос на ядрената енергетика за намаляването на вредните емисии в атмосферата. „Ако бъдат спрени всички атомни централи, тогава ще се отделят допълнително по 1,7 млрд. тона СО2 в атмосферата”, каза Кириенко. Освен това ядрената енергетика осигурява не само евтин ток, но тя също така съдейства и за развитието на науката и образованието.

За генералния директор на МААЕ Юкия Амано конференцията е потвърдила водещата роля на Агенцията на ООН. „Можем да гледаме с оптимизъм на бъдещето на ядрената енергетика през ХХІ век", каза той. Амано подчерта, че след аварията във Фукушима са „взети ефективни мерки, за да могат атомните станции по света да станат по-безопасни”.  „Ядрената енергетика ще внесе значителен и растящ принос за устойчивото развитие през следващите десетилетия. МААЕ се стреми към осигуряване на максимална сигурност, надеждност и ефективност. Ние ще останем надежден партньор за всички наши държави членки”, обеща Ямано.

Сред около 500 участника в конференцията, която се състоя от 27 до 29 юни в Санкт Петербург, бяха 38 министри, представители на 89 страни и седем международни организации. Ръководителят на МААЕ Амано отбеляза добрите условия за работа, създадени за участниците в срещата. „Беше ни оказан великолепен прием. Русия се прояви като щедър и гостоприемен домакин”, каза той. От своя страна Сергей Кириенко благодари на журналистите и отбеляза, че тяхната работа е от ключово значение за осигуряването на прозрачност в тази доста сложна сфера, каквато е ядрената енергетика.

България и мирният атом

Българските ядрени специалисти и АЕЦ „Козлодуй” за пореден път поучиха висока оценка за своята работа. Зам. генералният директор на МААЕ Александър Бичков определи сътрудничеството с българските власти като „много добро”. „От гледна точка на техническото сътрудничество България е един от нашите устойчиви партньори”, каза той.

„В страната ви многократно са изпращани мисии, които да проверяват работата на държавния енергиен регулатор и оператора на АЕЦ. Към България не е имало никакви претенции и забележки. България е една от тези страни, които не са с особено големи ядрени програми, но там има устойчива ситуация по отношение на безопасната експлоатация на ядрените мощности”, подчерта Бичков и добави, че като цяло АЕЦ „Козлодуй” е устойчиво работеща станция, която изпълнява всички изисквания на МААЕ.

„В момента тя много добре се е вписала в европейската система за безопасно използване на ядрената енергия за мирни цели”, заяви зам. генералният директор на Агенцията.

Висока оценка за работата на българските специалисти от АЕЦ „Козлодуй” даде и президентът на компанията за производство на ядрено гориво ТВЕЛ Юрий Оленин. „Смятам българите за едни от най-добрите оператори. Ние черпим един от друг много неща. Българите ни поставят задачи и ние заедно подобряваме конструкцията на горивото”, подчерта Оленин.

Ядрената енергетика става важна за все повече страни
netinfo

На форума стана ясно, че ТВЕЛ е подписала многостранно споразумение с ядрените оператори на България, Чехия и Украйна за „нулев отказ” при използването на ядреното гориво. Целта на тази идея е да се изключат каквито и да било проблеми при работата с ядреното гориво.

„Нулев отказ е когато горивото не отказва. Отказ може да има по три причини: неправилна конструкция, проблеми в производството и експлоатацията. В тази връзка трябва да се обединят усилията на производителите, науката и операторите. По тази причина беше подписано и четиристранното споразумение между нас (ТВЕЛ) чехите, българите и украинците”, коментира Оленин. Той съобщи, че компанията ТВЕЛ е разработила нов вид гориво - ТВСА12. Това е касета с 18-месечен „цикъл за 5 години. „18-месечният цикъл намалява относителния дял на горивото в себестойността на енергията. Вместо да се спира блокът всяка година, за четири години ще бъде спиран три пъти, а не четири. Освен това в новото гориво има повече уран”, обясни Оленин и добави, че най-вероятно то ще бъде внедрено за пръв път в България.

„Росатом” и България

На срещата стана ясно, че „Росатом” още не е получил предложения за преговори от българска страна. Президентът на държавната корпорация Сергей Кириенко заяви, че за да се възобнови сътрудничеството между „Росатом” и България по АЕЦ „Белене” е „необходимо решение на българското правителство”. Той отбеляза, че „новото правителство не ни е предлагало засега преговори” и добави: „ние сме готови, ние сме открити”.