Пътят на парите, източени от Държавния резерв
Пътят на парите, източени от Държавния резерв / netinfo

Дали ДПС е финансирано от милионите, източени от Държавния резерв от Мирчо Петков – Циганина, и дали прокуратурата е събрала за 4 години достатъчно данни за това, или е в ход опит за пореден път да се скрие финансирането на политическа партия по незаконен начин и да се заличат следите – този скандал откакто градският прокурор Вичо Вичев призна, че е отказал да повдигне обвинение на Мирчо Циганина. Мирчо Циганина обаче се оказва нишката, от която се разплита обръчът от фирми около ДПС и лидера му Ахмед Доган.

В хода на следствените действия като свидетел е била разпитвана и Кирилка Ангелова, бивш изпълнителен директор на сдружение “Толерантност” на общините, ръководени от ДПС. От следствието обаче уточниха, че прокуратурата ще реши дали ще се повдигне обвинение срещу Ангелова или не. Тази кратка и незабелязана почти от никой информация мина по медиите в последните дни. Коя обаче е Кирилка Ангелова? Тя е собственик и управител на двете фирми, през които са сключвани сделки между Мирчо Циганина като посредник и Държавния резерв – “Акома” и “БГ Снакс”.

Бивш съсобственик в “Акома”, Ангелова заедно с брат си Тодор и Алина Диева е съсобсттвеник и във втората фирма – “БГ Снакс”. Най-известните лица от кръга фирми са Мирчо Петков, Кирилка Ангелова и Димтър Бухларски. Фирма “Акома” на Кирилка Ангелова обаче се оказва собственик на така наречените сараи на Доган в столичния квартал Бояна на ул. Беловодски път № 46. Сараите имат 10 апартамента, ресторант, просторна зала за конференции, сауна и внушителен спортен комплекс със закрит басейн, а на подземното ниво е разположен хамам, или иначе казано турска баня. Президентският апартамент на Доган с просторен кабинет и персонална сауна гледа към двора с барбекюто. Миналата година обаче фирма “Акома” е била прехвърлена на Васил Мишев.

Директорът на Държавния резерв през 2002 г. Станислав Копаров, който бе посочен от прокурорите като най-вероятно още първото лице, което ще стане обвиняем по делата още преди Мирчо Циганина, се оказва вече обвиняем и по другото дело за източване на Държавния резерв срещу друг от директорите му – Йовчо Йовчев. Копаров е уволнен дисциплинарно в края на 2003 г. заради изчезването на 200 000 тона жито и горива. Съпругата му – Искра Михайлова-Копарова, която по-рано оглавяваше същото това сдружение “Толерантност” и помагаше на кметовете от ДПС да пишат и печелят проекти, сега е заместник министър на регионалното развитие и благоустройството от квотата на ДПС. Според схемата обикновено стоков кредит са получавали фирми, свързани с Кирилка Ангелова и Мирчо Петков.

Скандалът между прокурори и следователи в същност прикрива схема за източване на Държавния резерв. Оказва се, че кръг от фирми с едни и същи собственици около ДПС през март, април и юли 2002г., регистрирани на един и същи адрес, най-известните лица от които са Мирчо Циганина и Кирилка Ангелова, са получили общо около 100 000 тона пшеница, като на следващата година просто не са го възстановявали в зърно базите на резерва, или пък го възстановяват с фиктивни документи. Тук е използвана главно схемата, при която се ползват фирми-бушони, като посредници на основните играчи и така те не носят отговорност за не върнатото зърно или за получените пари от Държавния резерв за фиктивно съхранение на житото.