Пичове в расо
Пичове в расо / снимка: БГНЕС

Винаги, когато си мисля, че в държавата вече не може да се случи нищо, което да ме изненада, се появява нещо, което разбива представите ми за абсурдност.

Кърджалийският свещеник Петър Гарена обяви премиера Сергей Станишев за „пич". Направи го не в личен разговор с министър-председателя, а пред всички присъстващи в храма „Свети Георги Победоносец" в Кърджали. Макар употребил жаргонна дума попът все пак прояви известна свян като се извини за казаното. Според отец Петър, Станишев бил толкова готин, че никакво друго определение освен „пич" не му подхождало.

За хората в Кърджали и региона Петър Гарена си е нещо като местна звезда. Той редовно попада в медиите заради ексцентричното си поведение. Най-добрите си изпълнения отецът прави обикновено на Йордановден. Измислял е какви ли не начини за придвижване до моста на река Арда, откъдето да хвърли кръста. Веднъж отишъл до там с шарен файтон, на следващата година използвал БТР, качвал се е на муле, спускал се е дори по алпийско въже.

Тези истории за попа, също пич, може би са забавни за мнозина, но всъщност са тъжни и показват отсъствието на каквато и да било святост у повечето ни свещеници. И какво да си мисля за тях, когато вместо да съм сигурна, че възпитават във вярата, научавам от медиите за нуждата от собственото им превъзпитание. Звездата Панкратий – бивш игумен на Гложенския манастир - през лятото го запали, стреля и с газов пистолет. Героят Нектарий – сам признал си, че е пушил трева. В интервю за Дарик йеромонахът дори предложи употребата на марихуана да се легализира. Има и още пичове със свещенически сан, каращи скъпи коли, строящи красиви палати, злоупотребяващи с чашката. Духовници пъти по-грешни от мен, например.

През 2008 година няма нищо лошо в това свещениците ни да са модерни и да превеждат божието слово на модерен език. Но не бива да си говорят на „пич", да стрелят, да пушат марихуана… Протодякон Любомир Братоев, станал популярен след участието си в „Стани богат", кара мотор, слуша Deep Purple и Led Zeppelin, дори върти кръчма в столичния квартал „Подуене". Но е премерен в поведението си, интелигентен е и в приказките си. Любо Братоев би могъл да бъде пример за насочилите се към богословието.

Църквата и въобще вярата винаги са били спасение в трудни времена. В днешните абсурдни такива църквата у нас я няма, а всеки вярва в каквото си иска. Църквата у нас реагира остро за гей-парад, но я няма никаква, когато трябва да заклейми масовата простотия, заливаща ни отвсякъде. И как да бъде иначе, когато живеем в държава, в която патриархът е най-вероятно с чин „полковник".