Оrlov most или Eagle Bridge ще разчете англичанинът?
Оrlov most или Eagle Bridge ще разчете англичанинът? / netinfo

За пореден път от Столичната община информират софиянци, че ще има нови улични табели в различни цветове от окраската на дъгата и с изписано едновременно на кирилица и латиница името на улицата, булеварда, площада. За подмяната на уличните табели съобщава в столичен ежедневник заместник-кметът Велизар Стоилов. Съмнявам се, че е останал жител на столицата, който вече да не е научил за тази общинска инициатива, защото тя не е от вчера или онзи ден, а... от три години! Но все пак на софиянци трябва да им се каже отново, защото явно се смята, че хората са глупави и забравят лесно или пък защото няма нищо по-старо от вчерашния вестник. А може би идеята е, че все пак в София живеят близо два милиона граждани и вероятно не всички знаят за това намерение на кметството. Само дето хората помнят и затова изглежда един познат ме попита онзи ден „Абе това с табелите не е ли вече направено?”. Измъдрих някакъв компромисен отговор в защита на журналистическото братство, което периодично от три години насам пише за тази смяна на уличните табели до ниво на досада и в същото време оправдах общината, защо още не е изпълнила проекта си, като подчертах, че основната причина досега е била липсата на пари. Моят познат не даде вид на човек, който е хванал вяра, за съжаление.

Та така, три години вече изминават откакто именно същият заместник-кмет Велизар Стоилов каза пред журналисти за амбицията да се подменят табелите с имената на над 5000 улици в града. И три години вече периодично в различни вестници и електронни медии гръмко и въодушевено темата се поднася отново и отново... Само дето не се реализира и изглежда този пореден проект на „Московска” №33 ще е поредният от многото теми, за които в гилдията се шегуваме вече, че ще се пенсионираме, преди да се осъществят. С една дума ще повярвам, когато един ден табелите по всички улици и булеварди са сменени с нови. А не мога да повярвам, защото още няма дори една нова табела по преименувания преди 8 месеца бул. „Евлоги Георгиев” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. Не ми се правят математически изчисления, защото ще се получи голяма, даже огромна цифра на преименуваните и именувани улици, булеварди и площади в София от Общинския съвет, които продължават да носят стари имена върху стари, вече почти изтрити табели.

Има още нещо в идеята имената на улиците в столицата да се изписват на кирилица и латиница, което е нелогично и против националната ни идентичност според скромното ми мнение. На латиница имената щели да се изписани „за улеснение на чужденците”?! За кои точно обаче – англичани, германци, скандинавци, азиатци... И кое изписване ще се разбере по-лесно от гостите на града ни? Дали табела с едновременен надпис „Орлов мост” и “Orlov most”, както е общинското виждане, ще се разчете безпроблемно от западняците или пък табела, на която пише „Eagle Bridge” като английското наименование на „Орлов мост”? В този ред на мисли, дали пък общината не трябва да изпише името на дадена улица не само на кирилица и латиница, а и на френски, немски, руски, арабски, иврит, хинди, японски и т.н. Дори на ромски, защото в Декадата на ромското включване не се знае дали някоя фондация няма да се оплаче и заведе дело за дискриминация. И така, като ще облекчаваме чужденците, да го направим за всички народности, които посещават столицата ни и за всички религии, които имат свои диаспори в столицата. Лично за мен имената на улиците по табелите трябва да са на български и английски език, за да не кажа само на български, защото например кметството в Париж не се е амбицирало да сменя табелите по „Шан-с-Елизе” с надпис и на кирилица за улеснение на източноевропейците.

А като споменах за проекти на софийското кметство, които се лансират редовно и все остават във въздуха, да ви дам за пример още електронния билет за градския транспорт, за който първите намерения и обяснения що за чудо е това тръгнаха преди 7 години от бившия кмет Софиянски и бившия директор на обществения транспорт Васил Найденов. Но ето, че още си дупчим хартиени билетчета.

Друга дългогодишна амбиция на кметската администрация – сегашна и предишна е да се оправят мостовете в столицата, защото били в окаяно състояние. От няколко години се говори за основен ремонт на мостовите съоръжения при Бакърена фабрика и Захарна фабрика, но всичко се размива с някоя и друга кръпка на асфалта. А ремонт на моста на булевардите „Сливница” и „Раковски” обещаваше още бившият заместник-кмет по строителството Иван Гечев.

Ще ми се следващия път, когато отворите вестника или си пуснете радиото или телевизията, да ви съобщим, не че общината има такъв проект, а че вече той е реализиран или най-малкото е започнало изпълнението му. Иначе... май наистина ще се пенсионираме с тези теми в застой, а мнозина от вас ще си припомнят, че това вече са го чели или чули.