Не само Хилари Клинтън умее да събира дарения
Не само Хилари Клинтън умее да събира дарения / netinfo

С 26 милиона долара от дарения кандидатката за президентската номинация на демократите Хилари Клинтън постави нов рекорд за предизборните кампании в САЩ. Сумите от дарения за кампанията на Хилари Клинтън са с три милиона повече, отколкото за същия период през 2003 г. събраха общо четирите основни претенденти демократи. От момента на официалното обявяване на кандидатурата, даренията трябва да се докладват на избирателната комисия на всяко тримесечие. Клинтън обяви кандидатурата си на 20 януари.

Също толкова сензационен е успехът на републиканеца Мит Ромни. Бившият губернатор на Масачузетс и съосновател на компанията "Бейн кепитъл" събра 23 милиона долара, с което значително размести позициите в неговата партия. Ромни обяви кандидатурата си на 13 февруари. Заради промяната на консервативните си мнения по морални въпроси Ромни бе обвиняван, че следва стратегия на изчакване, а заради мормонската си принадлежност се смяташе за кандидат без шансове да събере много гласове. Сега обаче той се числи към най-вероятните съперници на Хилари Клинтън за номинацията на Деумократическата партия.

За личните дарения важи горна граница от 2300 долара. Те могат да бъдат предоставени два пъти - веднъж за финансиране на предварителните вътрешнопартийни избори, на които през следващата зима и пролет партиите ще изберат своите главни кандидати, и след това още веднъж за предизборната кампания на кандидат-президентите, която ще започне с партийните конгреси през лятото на 2008 г. Заедно с десетте милиона долара, които останаха на Хилари Клинтън от предизборната борба за Конгреса през 2006 г., днес тя разполага с 36 милиона долара в касата на кампанията си.

Нейният съперник Джон Едуардс събра 14 милиона долара.

Барак Обама огласи 20 милиона. Избирателната комисия ще публикува резултатите на всички кандидати на 15 април. Довереникът на Клинтън Тери Маколиф прогнозира, че Обама ще събере между 17 и 25 милиона долара. "Ню Йорк таймс" вече обяви, че Обама има 20 милиона долара, с което се нарежда втори след Хилари Клинтън. Ако Обама бе надминал сумата на Клинтън, това щеше да бъде за нея като студен душ, тъй като би означавало, че резервът на Хилари за второто тримесечие ще бъде, ако не изчерпан, то поне доста ограничен.

Сумата на даренията е добър показател за истинската способност на даден кандидат да убеждава потенциални избиратели. Проучванията често показват само, че съответните лица още не са известни извън техния регион. В тази връзка внимание заслужава губернаторът на Ню Мексико, демократът Бил Ричардсън. Въпреки че в социологическите проучвания получава само един процент популярност, той събра шест милиона долара. От тях през първото тримесечие той похарчи един милион. Засега щабът на Клинтън мълчи по въпроса колко от 36-те милиона долара на Хилари Клинтън все още са в нейните сметки.

Чрез рекорда с даренията единствената жена сред кандидатите укрепи позицията си на върха на демократите. Разбира се, доброто представяне на Джон Едуардс би трябва да й даде сигнал, че лявото либерално крило в нейната партия е силно. Едуардс поставя твърдо леви цели в предизборната си кампания, но леви по американските стандарти. Той пледира за национална здравна осигуровка и иска да отмени данъчните облекчения, въведени от президента Джордж Буш, освен тези за млади семейства. Ако Едуардс отпадне от надпреварата заради раковото заболяване на съпругата си, неговите дарители ще се насочат по-скоро към Обама, отколкото към Клинтън. Постоянно нарастващият брой на щатите, които ще организират първични избори още в края на януари или началото на февруари 2008 г., прави нуждата от лов за пари крайно спешна.

На Хилари й помага това, че голяма част от влиятелните дарители са на нейна страна. Извън рамките на американската политика техните имена са познати на малцина. Томас Лий, Робин Чандлър Дюк, Блеър Ефрън - като ги чуят, избирателите само свиват равнодушно рамене. Вътрешните хора обаче се сепват, когато чуят, че става дума за такива авторитетни финансисти около Хилари Клинтън. От своя страна тя застана нащрек, когато имената на дарителите на Ромни стигнаха до обществеността - Алън Соломон, Орин Крамър, Даниъл Нова и т.н. Борбата се очертава да бъде тежка, още преди на ринга да са излезли републиканците.

Наред с Мит Ромни своя резултат обяви и бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани - 17 милиона долара. По номинал това е второ място. Само че Джулиани събра сумата, без още да се е кандидатирал официално. И въпреки това вече има 17 милиона!

Преди да изтече тримесечието, сенатор Джон Маккейн оповести, че вероятно няма да достигне планираната от него сума. Това обаче може да е тактическа предпазливост, за да направи изненадата още по-голяма. Маккейн бе определил като целева сума 20 милиона долара.

За Маккейн, Ромни и Джулиани второто тримесечие ще е особено интересно. Водещата звезда на Холивуд и сенатор в Конгреса Фред Томпсън намекна преди няколко седмици, че обмисля да се кандидатира за президент.Томпсън, който е консерватор, е подкрепян от 15 на сто от републиканските гласоподаватели. За същия период рейтингът на Джулиани сред републиканците спадна от 48 на 34 на сто.

Друг извод може да си направи Хилари Клинтън от успеха на Ромни с даренията. Дарителите на Буш може да се отрекат от Буш, но заради това няма да се пренасочат към нея. Те са много по-мотивирани да й пречат. Борбата действително става тежка./БТА/