На учителя Петков...
На учителя Петков... / netinfo

През последните седмици оставам с впечатлението, че светът е пълен с наивни и малодушни човеци. Бих казала, човечета. Да почна отдалеч – отвъд Голямата вода. Стратегът на изборния щаб на Хилъри Клинтът Марк Пен подаде оставка. Причината била замесването му в конфликт на интереси. Лобистката фирма на г-н Пен приела да съдейства на правителството на Колумбия да сключи Договор за свободна търговия с Америка. Впоследствие, същият този Пен се разкая за срещата си с представители на колумбийското правителство и я нарече „огромна грешка”. Ако това не е малодушие, здраве му кажи! Спипа ли те „Уол стрийт дръжнал” - отричаш до край. И снимки да извадят – до последно твърдиш, че това не си ти, а твоят брат-близнак, за чието съществуване дори не си подозирал. Ако журналята не се вържат – обясняваш, че тази среща е била от първостепенно значение за националната сигурност на Америка.

Друг балъшки случай – ирландският премиер Бърти Ахърн също подава оставка. Причината за това безумно решение е корупционният скандал, който се разрази в страната през последните няколко месеца. Къде бе, аланколу? Произнесла ли се е прокуратурата, факти някакви има ли, опозицията да е искала вот на недоверие? Нищо, ей-така мърцина си отива човека. Досущ като външния министър на Финландия Илка Канерва. Изпратил бил до танцьорката Йоханна, ръководителка на „Скандинавски куклички”, 200 SMS-a като похвала заради доброто и изпълнение на партито за рождения му ден. Писал и разни по-пикантни неща от рода: „Искаш ли да го направиш на екзотично място?”. Е, какво да я пита? „Дали е добре, че Финландия призна независимо Косово?” Ей, излага се тоя премиер на Финландия – отряза му главата на горкия външен министър за някакви си еротични SMS-и, за една скандинавска кукличка, за едното нищо. Разбирам SMS-те да са били до бос на някоя скандинавска престъпна групировка, ми то... Навсякъде е пълно с наивници, казвам ви.

Министърът на отбраната на Албания Фатмир Медиу и той подаде оставка заради трагедията в оръжейния склад, в близост до Тирана. Глупаво, много глупаво, г-н Медиу. Да не би вие, със собствените си ръце, да сте взривили склада с боеприпаси, че да поемате отговорност за това. Все едно гледам японския му колега Фумио Кюма. И той метна оставка. Казал бил, че ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагазаки били единственият начин да се сложи край на Втората Световна война. Фумио, скъпи Кюма, от какъв зор хем си хвърляте оставката, хем се извинявате? Да не би вие лично да сте пускал бомбите над Хирошима и Нагазаки. Глупав човек! Мекушав! А като знам, че в страната на изгряващото слънце понякога заради политически грешки и опетнена чест си правят харакири – чак лошо ми става. Странен свят, някак страхлив! Не смее да излъже, че някой генерал е виновен, че опозицията е озверяла за власт, че медиите са продажни, че народът не го разбира. Тотална липса на въображение.

Най-, обаче, ме разочарова Далай Лама. Щял да подава оставка като лидер на правителството в изгнание, ако положението в Тибет се влошало. Учителю, чиято мъдрост е голяма колкото океана, да ни би чавка да го е пресушила? Нима оставката е път към безсмъртие? Нали сам казвате, че трудните времена ни помагат да развиваме решителност и вътрешна сила? Защо е това примиренчество и тая слабост? Вие за Румен Петков не сте ли чували? Достоен мъж и български политик, с храбро сърце, не трепва пред изпитанията. Срещу всеки аргумент за оставката му – извади контрааргумент. Срещу всяка обвинителна реплика – съчини доклад. А някой е гъгнал срещу му – моментално отива на съд. Казвате, учителю Лама, че всички ние сме част от човечеството и затова сме длъжни да се грижим за него. Ако това не било по нашите сили, то поне сме били длъжни да не му вредим. С цялото си уважение към вас..., малко ви съжалявам. Цялата ви философия е философия на страха, примирението и отчаянието. Помислите преди да хвърлите и вие оставка. Посъветвайте се с учителя Румен Петков.