Мадона участва със свой филм на фестивала Берлинале
Мадона участва със свой филм на фестивала Берлинале / снимки: Reuters

61-ият международен кинофестивал Берлинале тече с пълна сила. Той беше открит на 10 февруари в германската столица и вече е наполовина. Започват да се правят изводите и да се пресмятат шансовете за наградите. Отблизо фестивала следи и участва в него известният български кинокритик Владимир Игнатовски, който разказа в предаването „Дарик кафе" за своите последващи впечатления.

Той сподели, че в Берлин е пристигнала Мадона, за да представи новия си филм. Оказва се обаче, че акцентите са се изместили, защото от филма й до момента са видяни само две минути, но никой не говори за него. Всички се интересуват от това къде спи Мадона, къде ходи, какво прави и най-вече с кого. „Всички разказват за това как тя е била цяла нощ в знаменития „Асфалт клуб", как е танцувала, веселила се до 4 ч. сутринта, как бодигардовете й са разбутали журналистите, които са мръзнали до 4 ч. сутринта, за да я чакат да излезе и да я заснемат, но най-вече се говори за нейния придружител - млад танцьор на 24 години. Тя очевидно има толкова много пари, че може да си позволи да прави филми, които никой не гледа и да има млад любовник", каза шеговито Игнатовски.

Мадона участва със свой филм на фестивала Берлинале
netinfo

Кинокритикът се е разочаровал от филма на Александър МиндадзеЕдна събота", в който се разказва за онази страшна събота през 1986 г., когато избухва реакторът в Чернобил, за това как хората не знаят, нямат никаква информация, партийните власти не позволяват нищо да се съобщи и всички продължават да се веселят, танцуват, сватби, хората правят планове, а всъщност не знаят, че те вече са обречени. „Но филма, за съжаление, експлоатира тази иначе много сериозна тема в една хаотична, хистерична среда, в която е представена и не е отишъл по-дълбоко в този изключително трагичен проблем", допълни Игнатовски .

Той разказа, че тази година половината от филмите в официалната програма са дебюти, като интересен е режисьорският дебют на известния актьор Ралф Файнс, който зрителите помнят най-малкото от „Списъка на Шиндлер" и от десетки други роли. Той си е поставил една изключително амбициозна задача - да вземе пиесата на Шекспир "Кориолан", да я пренесе в съвремеността и да я превърне в едно отражение на това какво се случва на европейския континент - всички тези малки и по-големи войни, „които през последните 20 години окървавиха континента и най-вече Балканите".

Мадона участва със свой филм на фестивала Берлинале
netinfo

Най-интересното според критика е, че Файнс е снимал филма си в Белград, като е превърнал сръбската столица в Рим, макар че всичко в него се развива в наши дни.

„Филмът е изпълнен с насилие, с бруталност, с жестокост, с кръв. Това е филм за войната, този ужас на междубратска война, която се води на Балканите. Освен това много интересно е подредил облеклото на армиите, които се сблъскват. Едните са в абсолютно модерно военно снаражение, така както изглеждат американските войници в Ирак например, а другите приличат по-скоро на онези доброволни паравоенни формирования, които участваха във войната в Югославия, т.е. целият филм е натъпкан с алюзии към съвременния свят. Най-интересното е, че една от бойните сцени се развива в сграда в Белград, която е разрушена при бомбандировките от НАТО преди години, и която все още не е възстановена. Така че хората, облечени в съвременни костюми изпълняват онова, което е написал Шекспир, а става дума за наши дни", обясни Владимир Игнатовски.

„Файнс е постигнал най-сериозното за мен нещо. Можете ли да си представите, колко трудно нещо е актьори да произнасят мерената реч на Шекспир все едно, че водят обикновен човешки диалог. За мнозина филмът е много жесток и много силен, но си струва усилието, което той е направил и това е една много сериозна режисьорска заявка на един известен актьор, който изпълнява главната роля", разказа с възхищение критикът.

Голямата вечер на фестивала, на която се събират много известни звезди, е била в понеделник. Игнатовски разказа за Шон Пен, който е получил наградата за цялостното си участие в набирането на средства за Хаити, където е събрал толкова, че е успял да построи цяло едно село наново. Това е част от една много благородна акция, т.нар. „Кино за мир", при която се събират средства за проекти за помощ в Дарфур, в други райони на света, където има проблеми.

Мадона участва със свой филм на фестивала Берлинале
netinfo

Кинокритикът каза, че предстоят още интересни филми.