Либия проучва тактиката на България
Либия проучва тактиката на България / netinfo

Целта на разнопосочените твърдения, които идват от изявленията на либийския лидер Кадафи и сина му за съдбата на българските медицински сестри, целят да се извлече максимална информация, чрез реакциите на обществото или държавните институции у нас, която да обслужи тактиката на другата държава. Така адвокат Владимир Шейтанов коментира пред Дарик радио думите на сина на либийския лидер Сейф ал Ислам, че сестрите няма да бъдат екзекутирани и добави:

Струва ми се, че подобно заявление е несериозно, тъй като то е в крещящо противоречие със заявление на полковник Кадафи от 1 януари 2007 година. Тогава той заявява, ще екзекутираме българките, ако ги осъдят на смърт.

Този странен резонанс между Кадафи-старши и Кадафи-младши поставя редица интересни въпроси. На какво се дължи подобно противоречие между членовете на една и съща управляваща фамилия в Либия? Що за маниер е това, да не се контактува със заместник-министъра на правосъдието Маргарит Ганев, а да се контактува с българския журналист?

Тази позиция не е изразена официално пред българските държавни органи. Подобно заиграване с думите, в рамките на една и съща фамилия, поставя в изключително тежко състояние българките медицински сестри, тъй като и в двете интервюта се говори за екзекутиране.

Техните семейства са на границата на психическото здраве. Моят отговор, че подобни мероприятия, аз ги наричам активни мероприятия, не са случайни. Те преследват определени цели и тази цел в България е да се подават объркващи сигнали на българската държава и на българското общество, за да се извлече максимална информация, чрез реакциите по пресата и по медиите, или от българските държавни ръководители, с цел обслужване на тактиката на другата държава.