Краят на човечеството и последната история
Краят на човечеството и последната история / netinfo

Това са няколко сценария за евентуална ескалация на конфликтите в съвременния свят. Ако до преди няколко години те биха звучали като фикционални филмови сюжети за края на човечеството, днес те са по-реалистични от всякога. Историята започва с масирана сухопътна офанзива на Израел на ливанска територия и тестове на една севернокорейска ракета с обсег от 5 000 километра…

Израел започва масирана сухопътна офанзива срещу Ливан. Бейрут става арена на невиждано клане, което концентрира в себе си цялата омраза между евреи и араби, която се наслоява през годините. В същото време в Тел Авив избухват десетки самоубийствени атентати, които слагат край на мълчанието на палестинците, чийто задълбочаващи се проблеми, родени от изолацията останаха в сянката на ливанската криза в последния месец. Израел реагира остро, като навлиза дълбоко в палестинските територии; десетки селища са заличени от картата; стотици невинни са избити. Сирия обявява пълна мобилизация на войските си. Проамериканските режими в Саудитски арабия и Йордания запазват умерените си позиции, което настройва масите срещу тях. Ислямистки терористи атакуват Риад и Аман, докато хиляди демонстранти протестират срещу марионетните си управляващи. За първи път бомби избухват в шест звездните хотели на богатия Дубай.

Арабският свят се разцепва на два лагера – верните на палестинската кауза антиамерикански държави с бедно и неграмотно население срещу богатите на петрол страни с висок стандарт на живот. „Хизбула” изстрелва ракета с висок обсег до Тел Авив. В Израел настъпва масова психоза, разузнаването твърди, че ракетата е иранска.

Джордж Буш прави изявление, че има несъмнени доказателства, че Техеран е на крачка от технология за производство на ядрено оръжие и открито призовава света за „общи усилия срещу опасността”. Създава се коалиция между САЩ, Израел и Великобритания. НАТО е призовано да се намеси. Администрацията на Буш за пореден път блокира резолюция в ООН, осъждаща еврейската агресия. Представителите на Франция и Германия напускат демонстративно Съвета за сигурност в знак на протест. Русия запазва мълчание, защото вижда в евентуалната война възможност да засили още повече икономиката си.

Северна Корея обявява, че разработката на дългоочакваната ракета с хилядакилограмов заряд „Таепо Донг 2” е приключила. САЩ предупреждават режима, защото това означава, че в обсега на „Таепо Донг 2”, който е над 5000 километра попадат Аляска и части от Хавайте. В отговор Северна Корея прави ракетни изпитания. Заблудена ракета пада в центъра на Сеул, убивайки между 10 и 30 хиляди души. Светът е в шок. На сцената на дипломацията настъпва истински хаос, всички се страхуват от евентуална агресия от страна на Северна Корея, която се самопровъзгласява за новия регионален лидер.

Започва погранична война между двете страни на Корейския полуостров. Китай и Япония обединяват усилията си, за да защитят границите си. На другия край, отвъд Азия кюрдите в Турция провъзгласяват република Кюрдистан, съединявайки се с кюрдите в северен Ирак. Турското правителство използва сила, в резултат на което избухва гражданска война. На власт отново идват ислямистите. ООН вече не съществува, тъй като формално Съвета за сигурност, съставен главно от победителите във Втората световна война е неспособен да постигне консенсус, по който и да е въпрос. Започва Третата световна война…

От цялата сложност на международните конфликти днес, дами и господа, става ясно нещо много страшно. Най-висшата ценност – животът – очевидно вече няма никакво значение, което трябва да ни подскаже колко нещастно е човечеството в наши дни. Ако изпепеляващият огън на двете големи световни войни лумва от малка искра в Сараево, която преди почти един век взривява сгъстения въздух в Европа, то в момента горят десетки малки и големи пламъци, които подхванати от вятъра могат да разпалят световен пожар, който този път със сигурност ще бъде много по-фатален и унищожителен от Първата и Втората световни войни.

Представихте ли си как може да стане това…?