Коледата по света
Коледата по света / netinfo

Хиляди хора се събраха в центъра на Витлеем, за да посрещнат Рождество Христово, предадоха световните агенции.

Музикални състави, духовници с червени шапчици и облечени като Дядо Коледа деца се опитаха да повдигнат мрачното настроение в града, където се смята, че се е родил Исус Христос.

Камбанен звън отекваше в цял Витлеем и през площад "Мангер, украсен със светлини и коледни елхи, преминаха няколко парада.

Много местни жители обаче останаха мрачни след седмиците на насилие в палестинските територии между бойци от движението Фатах на президента Махмуд Абас и ислямисткото Хамас. Меланхолията не успя да разсее и грейналото зимно слънце.

Християните в Индонезия се стекоха масово в църквите за Коледа въпреки предупрежденията за атентати, предаде Асошиейтед прес.

Християнското малцинство в страната с най-многобройно мюсюлманско население в света отбеляза Рождество Христово със служби и семейни събирания. Това стана на фона на предупрежденията на Съединените щати и Австралия за възможни нападения.

19 души загинаха в Индонезия преди шест години, когато мюсюлмански екстремисти извършиха серия от атентати в църкви по време на коледни служби, припомня Асошиейтед прес.

Рождество Христово донесе на австралийците дългоочаквания дъжд. Жители на засегнатата от суша югоизточна част на страната танцуваха по улиците, след като летните дъждове угасиха горските пожари, които бяха излезли от контрол през последните три седмици.

В единствената азиатска страна с преобладаващо християнско население - Филипините, мрежите на мобилните оператори бяха засипани от поток от SMS-и с наближаването на полунощ.

Търговските центрове в Япония и Тайланд бяха окичени с коледна украса. Търговците в двете преобладаващо будистки държави излизат със специални промоции - факт, който отразява нарастващото комерсиализиране на празника, отбелязва агенцията.

Коледни литургии ще бъдат отслужени във всички католически храмове в Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се по-голямата част от присъстващите да са представители на дипломатическия корпус и живеещи в страната граждани на католически държави като Полша, Испания и Германия. Литургиите ще бъдат отслужени последователно на полски, руски и италиански език.

По данни на министерството на правосъдието в страната са регистрирани 251 католически общини и организации.