Кой подхранва надеждите на Борисов и сие?
Кой подхранва надеждите на Борисов и сие? / снимка: DarikNews.bg

Според Франция процесът около приемането на България в Шенген може да отнеме и години. Според Цветанов обаче до 14 март София ще е изпълнила мерките за членството.

В началото на миналия октомври в междинен доклад на институт "Отворено общество", учреден и финансиран от американския милиардер Джордж Сорос, беше констатирано, че подготовката на България за присъединяване към Шенгенското пространство като цяло се осъществява в срок и съществуват достатъчно основания да се смята, че до 31 март тази година страната ще изпълни всички условия за членство. Докладът беше резултат от подписано през март същата година споразумение между МВР и въпросната неправителствена организация, и в тогавашното си издание беше връчен лично на вътрешния министър Цветанов в подобаваща неделна медийна церемония сред ръкопляскащи експерти и журналисти пред дежурните за подобни случаи телевизионни камери.

Одисей и песента на сирените

Отново в благодарната за медийни изяви, но този път февруарска неделя, споменатият институт сервира следваща порция по двустранната си договореност с МВР под формата на пореден междинен доклад, който макар и една степен по-критичен, отново предостави чудесната PR-възможност на вътрешния министър да потвърди своята "честна пионерска", че към 14 март всички мерки ще бъдат изпълнени, а след това щели да се предприемат и "надграждащи мерки". С което телевизионната неделна вечер успя да зареди с европейски оптимизъм иначе силно недоверчивата вече аудитория, а постничкият откъм информации понеделнишки печат запълни първите си страници с протоколни снимки от голямото шенгенско "събитие на уикенда".

Чудесно! Обаче...

Едва ли при непосредствено предстоящите си посещения в България комисарката по вътрешни работи на ЕК Сесилия Малстрьом и докладчикът по Шенген за ЕП Карлос Куельо ще получат смислени отговори на въпроси от рода на: Как българското правителство се бори срещу корупцията и организираната престъпност, след като един от неговите най-знакови обвиняеми по делото "Октопод" вече дори не е под домашен арест и, освен че обяви намерението си да се кандидатира за президент, заплаши, че ще заведе десетки съдебни дела срещу политици и медии за клевета и финансови щети? Или за каква европейска демокрация, при това кандидат-шенгенска, става въпрос, когато през последните три години официалният брой на подслушванията със СРС е скокнал с три пъти, за да достигне 16 хиляди, и в която основни заподозрени за скандалното слухтене са вътрешният министър и началникът на службата за национална сигурност?

За каква анти-корупция се говори, след като не друг, а шефът на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество е подозиран, че се е самоуредил с осем свои близки в комисията и с шокиращо висока за българските стандарти заплата? Или за какво правораздаване става въпрос, когато съдът хронично не е в състояние да прати зад решетките поне една знакова фигура на мафията както от високите етажи на властта, така и от сериозните босове на уличните банди?

Знам, че ти знаеш, че аз знам

Засега ЕК пази многозначително мълчание по темата за междинния доклад за България в изпълнение на мониторинговия механизъм по вътрешни работи и правосъдие, независимо че по регламент тези ключово важни за членството в Шенген констатации следва да бъдат разгласени до края на февруари. Така или иначе, въпреки дипломатичния си подход, малко вероятно е Брюксел да възприеме позицията на българския главен прокурор Велчев, който обяви, че знаел много неща, но сега не можел публично да ги съобщи. Просто политическият стил на ЕС е доста по-различен и директен. Нещо, в което съвсем скоро и за сетен път предстои да се уверят не само МВР и кабинетът, но и контрактуваните изследователи от "Отворено общество".