Кой има право да мълчи...
Кой има право да мълчи... / снимка: Sofia Photo Agency

Тези почивни дни бяха уникални с това, че Голямата битка по върховете на българската политика навлезе в качествено нов етап – направо се размириса… Единият каза, че не искал мутри в политиката, другият му отвърна в типичния си стил, че щял да изхвърли хората с хомосексуални нагласи от властта, защото това се отразявало на психиката на българите. Не знам за теб, Борисов, на мен не ми се отразява! Може би се отразява само на хора, които мъкнат като тежък воденичен камък комплексите си и се стремят да ги удовлетворяват колчем видят някоя по-засукана репортерка…

И двамата си го казаха, ама не го доизказаха, заради криворазбрана политическа деликатност, а може би дори страх. Ако Станишев беше Берлускони, щеше направо да обяви кмета на София за мутра. Да де, ама така правят хора, които имат силата и самочувствието да го направят. Борисов пък смята, че премиерът е гей, ама го смята май само в тесен неформален кръг на близки съратници и верни оръженосци. Защо така, бе, човек, кажи си го направо, нали не се страхуваш от нищо! Така хем се размириса свадата, хем беше подобаващо дезодорирана с политическо лицемерие.

Не съм гласувал за Първанов, но той най-добре го каза преди няколко дни – „Някой трябва да каже на кмета, че има право да мълчи!" Нямам нищо против кметът на града, в който живея да е гей, стига този град да прилича на добре уреден среден европейски град. Между другото такива са доста от по-големите градове в Европа, чиито кметове си признават, че са гейове.

Нямам нищо против премиерът на моята Родина да е с по-различни сексуални наклонности, ако страната ми е добро място за живеене. И обратното - тази сутрин пътувах час и половина до работното си място и честно казано въобще не ми пукаше дали кметът е мачо или дори полов атлет. На психиката на хората, ако имаш здрава такава, се отразява не сексуалната ориентация на този или онзи управник, а това дали той си върши работата.

Ако продължава със същата реторика, Борисов е на път да направи най-големия политически грях в кариерата си - дотолкова да отблъсне десните избиратели, че да ги накара съвсем убедено да отидат и да гласуват за социалистите.

Може би някой трябва да каже и на Станишев, че има право да мълчи, защото и той направи гаф, който един премиер не може да си позволи. Вярно е, че всеки свободен български гражданин може да изрази мнение за това или онова съдебно решение, но Станишев не е свободен български гражданин. И когато казва, че е възмутен от решението на съдиите по даден казус да знае, че хората не гледат на него като на свободния български гражданин Сергей Дмитриевич, а на министър-председателя Станишев.

Не е ли най-добре всъщност за нашите географски ширини предизборната кампания да протича по различен начин. Просто да се забрани на партийните вождове да говорят, така ще им остава повече време да свършат нещо полезно. Тези дни социалистите обявиха, че интелектът щял да бори мускулите. Мълчанието преди избори ще освободи и Станишев, и Борисов от глупавата ситуация после да обясняват защо може да се наложи България да бъде управлявана от Интелект с мускули...