Кавгата за месото
Кавгата за месото / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Тези, които обичат да похапват месо, се чувстват все повече низвергнати от вегетарианците. Нещо повече - вегетарианците се възприемат като морални съдници на "другите", които на свой ред не им остават длъжни.

"Деца, елате на вечеря, че ще увехне!" В интернет е пълно с подобни вицове, чиято мишена са вегетарианците. Защо обаче много хора възприемат вегетарианците като членове на изолирано племе, предизвикващи най-напред удивление, а след това - насмешка?

Гузен негонен бяга

Джулия Минсън от университета в Пенсилвания и Беноа Монин от Станфордския университет имат обяснение: месоядците остават с чувството, че вегетарианците ги осъждат в морален план и ги възприемат като хора "втора ръка". А атаките по правило водят до самоотбрана, която най-често се изразява в осмиване на нападателите.

Всъщност вегетарианците отдавна са изгубили ореола си на екзотични екстравагантни същества. В Германия хората, отказващи месо, са междувременно към шест милиона. Повечето са възприели тази позиция по етични съображения - те отхвърлят избиването на животни и се стремят да предпазят околната среда от допълнителните натоварвания с вредни газове, които се отделят при животновъдството.

Кавгата за месото
netinfo

Така вегетарианците се сдобиват със статута на малцинство, което се откроява над мнозинството с моралните си претенции, казват Минсън и Монин. И дори не им се налага да манифестират, за да предизвикат защитни реакции у месоядците - дори и безмълвният вегетарианец вече представлява морален укор, спрямо който хората реагират пределно чувствително.

Кажи ми какво ядеш...

В рамките на проучванията си Минсън и Монин подканили участниците да опишат квалификациите, които им хрумват, когато стане дума за вегетарианци. Преобладавали негативните определения от типа на "арогантни", "нервни" или "самодоволни". На финала учените помолили да се направи преценка за моралното отношение на вегетарианците към останалите. Изредилите негативни определения дали да се разбере, че се чувстват подценявани от вегетарианците, защото ядат месо. При втория си опит психолозите обърнали нещата - поинтересували се от представата за месоядците, която би могла да се шири сред вегетарианците, след което попитали за възникващите асоциации. И като че ли размахали червеното платно пред бика - очертала се още по-мрачна картина от преди.

Психологът Брок Бастиан също разработва въпроса за уязвимостта на месоядците, опирайки се на следния парадокс: как така има хора, които се наслаждават на месото, а същевременно хранят симпатии към животните? Принципното положение е, че на животните и на пържолите се гледа като на съвсем различни неща. Сега Бастиан показва, че за мнозина е оправдано да ядат животни при положение, че интелектуалните им способности са нищожни. А всъщност свинете са много умни животни. Месоядците обаче, както обяснява Бастиан, изтласкват това обстоятелство и нямат угризения от шницела в чинията си. Освен ако някой вегетарианец в съседство не похапва панираната си целина.