Какво пише в новите турски учебници
Какво пише в новите турски учебници / ThinkStock/Getty Images
В новите турски учебници почти не се говори за жени. Но религия има предостатъчно, а в много от уроците се обсъжда неуспешният опит за преврат от 2016 година. Защо? За да се формира нова национална идентичност, казват експерти.
 
През учебната 2017/2018 година турското министерство на образованието промени много учебни планове. Засегнати бяха най-вече учебниците за първи, пети и девети клас.

Ако султанът не беше забранил печатните книги
 
"В новите учебници са представени много по-малко жени от трудовия живот, отколкото в старите" - това е един от изводите, до които стигат турските академици Канан Аратемур Чимен и Сезен Байхан в рамките на свое изследване.

Какво пише в новите турски учебници
ThinkStock/Getty Images

В сътрудничество с германската фондация "Фридрих Науман" и дружеството "Сравнително образование", Чимен и Байхан изследват общо 16 учебника по предметите турски език, социология, история и религия и ги сравняват със старите учебници от 2016 година.
 
Резултатите са представени подробно в студията им "Секуларизмът и равнопоставеността на половете в реформираните учебници".
 
А къде са жените?
 
Учените установяват, че в новите учебници по социология за пети клас, жените присъстват много по-малко, отколкото в учебниците от 2016 година, в които в раздела "Представяне на професиите" жените са били представени като инженерки или ветеринарни лекарки.

Туркини протестират в Истанбул на 8 март
Туркини протестират в Истанбул на 8 март БГНЕС

Освен това в новите учебници няма и примери от историята, които да представят жените на власт или на високи постове. В разговор с Дойче веле Сезен Байхан споделя, че е бил учуден от завръщането на понятието "чест" в новите учебници.

Днес ставаш жена и вече трябва да си знаеш мястото!

"Според мен, новите учебни планове са напасвани към политическия ислям. В тях турската история е написана отново. И това показва ясно, че правителството очевидно има проблем с жените", казва той.

Ердоган: Жените и мъжете не могат да бъдат равни
 
Съавторката на студията Канан Аратемур Чимен обръща внимание на един друг аспект. Според нейния анализ, в новите учебници се приписва особена роля на религията. Тя е представена като основен фактор за общественото съжителство.

мюсюлманка
ThinkStock/Getty Images

Така например в раздела "Ролята и значението на религията за човешкия живот" от учебниците по религия се казва следното: "Религията съответства на човешката природа и задоволява човешката потребност за вяра. Религията регулира обществения живот със своите ясни предписания. Затова тя има особена стойност при създаването на една социална система".

"Туркини, размножавайте се!"
 
Двамата учени установяват и още нещо: религиозно обоснованото мъченичество в исляма също се споменава много по-често. Набива се на очи и разширяването на това понятие върху сегашните събития. "Освен това много от уроците са посветени на неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016", казва Канан Аратемур Чимен.

Ердоган vs. Ататюрк

Според нея опитът за преврат бива инструментализиран в името на създаване на една нова нация и нова национална идентичност.

Турция
ThinkStock/Getty Images

В учебниците по история за девети клас например пише следното: "Свещен дълг на нашия народ беше да се бие до последната капка кръв още от времето на кръстоносните походи та чак до монголското нашествие. Атаките срещу нашата страна обаче не идваха само отвън. Затова е от голямо значение, че героизмът в нощта на 15 юли влезе в историята и ще бъде предаден и на идните поколения".
 
Децата не бива да мислят самостоятелно?
 
Много родители не са съгласни с промените в турските учебници. С инициативата си "Движение за научно и светско обучение" те се противопоставят срещу "идеологическата подплънка", която се налага чрез увеличаването на броя на религиозните училища - т.нар. "имам хатип".

Мъж удари студентка в Истанбул, не одобрявал облеклото ѝ (ВИДЕО)
 
Родителите недоволстват и срещу обикновените училища, където религията заема все по-голямо място в учебния процес.
 
"С тази училищна система Турция уж иска да се конкурираме със света. Но това не е възможно. Тази система не дава на децата свободата да мислят самостоятелно", казва Хюлия Сен, която се ангажира в инициативата. "От ден на ден става все по-лошо".