Изповедта на Зауахири
Изповедта на Зауахири / снимкa: БГНЕС, архив

"Ние сме най-опасният враг на Запада, по-силни сме дори от ядрено оръжие, защото притежаваме нещо много мощно - вярата, за която сме готови да умрем", казва братът на шефа на Ал Кайда в ексклузивно интервю за "Ди Цайт".

Мохамед аз Зауахири е един от най-влиятелните ислямисти. Той е брат на Айман аз Зауахири - човека, който след смъртта на Осама бин Ладен пое ръководството на терористичната мрежа Ал Кайда. След дълги уговорки той се съгласил да се срещне в Кайро с репортер на германския вестник "Ди Цайт". Ето какво споделя Зауахири пред германския журналист:

Всеки мюсюлманин, който иска да живее в условията на демокрация, не е добър мюсюлманин, казва Мохамед аз Зауахири пред репортера на "Ди Цайт". Той недоумява защо Западът се бърка в неща, които не го засягат - например когато мюсюлманите режат ръцете на крадците. Това било вътрешномюсюлмански въпрос, казва Зауахири. Но най-големият грях на Запада бил този, че той нападал вярата на мюсюлманите и че се опитвал отново да колонизира други страни, казва Зауахири. Кой е разрешил на французите да бомбардират Мали, пита риторично той и заявява, че отвличанията и убийствата там са реакция на френската инвазия.

Братът на шефа на Ал Кайда дава висока оценка на водената от ислямистите Свещена война (Джихад): "Ние сме най-опасният враг на Запада - той вече ни смята за по-силни от Иран и Русия. По-опасни сме дори от ядрени оръжия, защото притежаваме нещо много силно - вярата, за която сме готови да умрем", уверява Мохамед аз Зауахири.

Око за око, зъб за зъб

В интервюто Зауахири споделя, че първоначално бил против атентатите от 11 септември 2001-ва, тъй като не искал да загиват невинни хора. Впоследствие обаче се уверил, че 11 септември е показал колко силни са всъщност мюсюлманите. Освен това, добавя Зауахири, тези атентати спомогнали за разпространяването на идеите на исляма по света.

Братът на шефа на Ал Кайда е убеден, че до някакво сближаване може да се стигне само ако Западът престане да напада и обижда мюсюлманите. Мохамед аз Зауахири дори е разработил мирен план, който предвижда Западът да напусне ислямските държави и да преустанови подкрепата си за онези правителства и режими, които се борят срещу ислямските движения. За да се сложи край на враждата със Запада, трябва да бъдат изпълнени още няколко условия, казва Зауахири и изброява: да се освободят определени затворници, да се преустанови съдебното преследване на представители на исляма и да се спре това, което Западът нарича война срещу тероризма, но което всъщност е война срещу исляма, твърди Зауахири. В замяна мюсюлманите щели да спрат да се борят срещу САЩ и Запада.

На забележка от страна на репортера, че това са неизпълними условия, братът на най-издирвания човек в света казва, че смята тези условия за много разумни. Ако този мирен план не проработи, войната ще продължи, уверява Зауахири.

Идеалната мюсюлманска държава

Онези мюсюлмани, които искат демокрация, не разбират религията, продължава Мохамед аз Зауахири. Според него в една държава, живееща по законите на шериата, няма място за избори. Шериатът се е появил много преди демокрацията и вече 1400 години си живеем щастливо с него, казва Зауахири. А що се отнася до физическите наказания, предвидени в шериата, Зауахири ги защитава като част от вярата и традициите на мюсюлманите и дори прави паралел със смъртните наказания, изпълнявани в САЩ.

Справедлива държава с процъфтяваща икономика, с научен потенциал и с развито общество, следващо законите на шериата - така изглежда според Зауахири идеалната мюсюлманска държава. Но за съжаление през последните 100 години мюсюлманският свят бил управляван от диктатори и тирани, повечето от които били агенти на Запада, споделя по-нататък Зауахири. И добавя: "За всички ни ще е по-добре, ако тези хора напуснат веднъж завинаги мюсюлманските държави. Но както при нас, така и на Запад има сили, които нямат интерес това да се случи. Тях не ги е грижа дали се водят войни и дали умират хора. Интересува ги само как да умножат парите си", казва Мохамед аз Зауахири.

На въпроса как вижда ролята на жената в идеалната мюсюлманска държава, Зауахири отговаря така: "На Запад жената може да има много мъже докато е млада. Но когато остарее, тя се оказва отритната от обществото, захвърлена в някой старчески дом. Докато в ислямския свят жената е закриляна от своите деца и внуци". На забележката на репортера, че жените в ислямския свят нямат същите права като мъжете, Зауахири казва, че той вярва в необходимостта от наличието на някои ограничения. Така например ако една мюсюлманка реши да работи, то тя трябва да се облича по подходящ начин, за да не съблазнява мъжете, казва Мохамед аз Зауахири, брат на лидера на Ал Кайда.