Изборната победа на Франсоа Оланд
Изборната победа на Франсоа Оланд / снимка: Reuters

За първи път от 24 години французите избраха за президент социалист и той е Франсоа Оланд, пише списание "Икономист" в статия със заглавие "Президентът Оланд". Според екзит полове, публикувани снощи в Париж, Франсоа Оланд печели убедително изборите с близо 52 процента, които му дават мнозинството, необходимо да измести от властта сегашния президент Никола Саркози.

Резултатът съвпадна с резултатите от социологическите проучвания от дните на кампанията. Макар че разликата между двамата е по-малка, отколкото прогнозираха мнозина в последните дни на кампанията, това е солидна победа, макар и не толкова хубава като 53-те процента, спечелени от Саркози през 2007 година.

При висока активност на избирателите, този резултат дава на г-н Оланд ясен мандат. Той ще стане вторият президент социалист на Петата република след Франсоа Митеран.

Резултатът е символичен и за десницата, и за левицата. Саркози ще влезе в учебниците по история като втория президент след Валери Жискар д'Eстен, който през 1981 година не успя да спечели втори мандат в Петата република. Усилията му в последния момент да извоюва подкрепата на избирателите на крайната десница начело с Марин льо Пен с твърдението, че във Франция има твърде много имигранти, му помогнаха да намали разликата с Оланд. Но той бе силно опротивял на мнозина други. Въпреки енергичната си кампания, Саркози не успя да убеди достатъчно голям брой избиратели, че неопитният Оланд няма да бъде добър президент и не успя да надделее над преобладаващото желание за промяна във Франция. Поражението му сега открива нова глава за политическата десница, в която вероятно предстои кървава битка за лидерските постове.

Първата задача на Оланд ще бъде да назначи министър-председател. Той отказваше в дните на кампанията да го назове. Жан-Марк Еро, 60-годишният водач на парламентарната група на социалистите е един от фаворитите за поста - той е лоялен на партията и има добри връзки в Германия. Друг фаворит е социалистката Мартин Обри, кметица на Лил и някогашен архитект на 35-часовата работна седмица във Франция. Назначаването й за премиер би било силен сигнал към левицата, посочва "Икономист".

Друга грижа на Оланд ще бъде да изгради доверие с германската канцлерка Ангела Меркел, която подкрепи Саркози в предизборната кампания. Оланд ще се опита да я увери, че държи на френско-германските връзки, пише "Икономист".

Световните лидери поздравиха Франсоа Оланд за победата

Германската канцлерка Ангела Меркел се обади снощи по телефона на новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд, за да го поздрави за изборната победа и да го покани в Берлин, съобщи на Франс прес директорът на кампанията на Оланд Пиер Московиси. "Госпожа Меркел му се обади, за да го поздрави за победата. Те водиха първи разговор и се уговориха да работят за френско-германските отношения, за да бъдат те здрави, приятелски и в служба на Европа. Госпожа Меркел го покани в Берлин, където той ще отиде много бързо, след като встъпи в длъжност", добави Московиси.

Ангела Меркел заяви, че ще приеме новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд с отворени обятия и че двамата ще работят в тясно сътрудничество, предаде Ройтерс. "Ще работим заедно добре и интензивно, и ще се срещнем много скоро", каза Меркел.

Тя каза също, че е важно Гърция да продължи със съгласуваните програми за реформи. Управляващите партии в Гърция, подкрепящи спасителните финансови операции, загубиха своето мнозинство в парламентарните избори в неделя, припомня Ройтерс.

Финансовият пакт на Европейския съюз не подлежи на преразглеждане, каза Меркел. "Ние в Германия сме на мнение, както и аз лично, че финансовият пакт не подлежи на предоговаряне. Той бе договорен и подписан от 25 страни", каза Меркел на пресконференцията.

Оланд отправи критики към строгата позиция на Германия по отношение на икономиите като начин за преодоляване на дълговата криза в Европа и призова за политика за съживяване на икономическия растеж, припомня Ройтерс.

"Ние сме по средата на дебат, в който Франция, разбира се, със своя нов президент, ще внесе своя акцент. Говорим обаче за две страни на една и съща монета - напредъкът е постижим само чрез солидни финанси и растеж", каза Меркел.

Германия и Франция ще продължат тясното двустранно сътрудничество, се казва в поздравителна телеграма на германския президент Йоахим Гаук до новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд. Гаук му пожелава успех за благото на Франция и на целия Европейски съюз, посочва ИТАР-ТАСС.

Британският премиер консерватор Дейвид Камерън се обади снощи по телефона на новоизбрания френски президент, социалиста Франсоа Оланд, за да го поздрави за изборната победа, съобщи канцеларията на Камерън, цитирана от Франс прес. "Премиерът се обади на новоизбрания президент Оланд в неделя вечерта и го поздрави за победата. Те нямат търпение да заработят заедно и да градят много близки отношения, каквито вече съществуват между Обединеното кралство и Франция", заяви говорител на Камерън, цитиран от АФП. Двамата лидери имат различни подходи към дълговата криза. В първата си реч след като бе избран вчера, Оланд каза, че политиката на ограничения не може да бъде съдба. За разлика от него Камерън води политика на драстични ограничения, откак пое властта през май 2010 година. В края на миналата седмица той увери, че ще продължи тази политика въпреки неуспеха на партията му на частичните местни избори и въпреки че Великобритания навлезе в рецесия в началото на годината. В предизборната кампания във Франция Камерън подкрепи досегашния президент Никола Саркози, напомня АФП.

Италианският премиер Марио Монти изпрати поздравително послание на новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд и изрази желание за тясно сътрудничество с Франция, особено в рамките на Европа, предаде Франс прес. Това сътрудничество трябва да има за цел все по-ефикасен и ориентиран към растеж съюз, се казва в съобщение на канцеларията на италианския премиер, в което е цитирано посланието до Оланд.

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави снощи Франсоа Оланд за избирането му за президент на Франция и го покани на двустранни разговори в Белия дом преди срещите на върха на Г-8 и на НАТО след две седмици в Съединените щати, съобщи Белият дом. В съобщението на Белия дом, цитирано от Франс прес и Ройтерс, се казва, че президентът Обама възнамерява да сътрудничи тясно с Оланд и с правителството му по редица трудни проблеми на икономиката и сигурността.

Канадският премиер Стивън Харпър се обади по телефона снощи на Франсоа Оланд, за да го поздрави за изборната победа и да уговори с него скорошна среща, съобщи в Отава говорител на премиера. Харпър изтъкна общите ценности и дълбоките исторически, културни и езикови връзки между Канада и Франция, каза говорителят. Двамата лидери смятат, че е необходимо двустранните отношения да се задълбочават. Те ще се срещнат в близко бъдеще. Премиерът Харпър заяви, че Канада ще сътрудничи тясно с Франция по всички международни проблеми и подчерта, че това ще стане на предстоящите срещи на Г-8, на НАТО и на Г-20, добави говорителят, цитиран от АФП.

Бразилската президентка Дилма Русеф поздрави много топло Франсоа Оланд за победата му на втория тур на президентските избори във Франция и приветства предложенията му за борба с европейската дългова криза, предаде Франс прес. "Държа да му изпратя много горещ поздрав след като бе избран за президент на Франция", посочва Русеф в послание, публикувано снощи на блога на бразилското президентство. "Проследих с голям интерес предложенията му за преодоляване на кризата в Европа, с макроикономическа отговорност, но преди всичко с политики в полза на растежа, заетостта и социалната справедливост", посочва бразилската президентка. "Франция и Бразилия са свързани с амбициозни двустранни проекти и със стратегически съюз. Сигурна съм, че ще продължим сътрудничеството през следващите години". Дилма Русеф кани новоизбрания президент на Франция да присъства на срещата за устойчиво развитие "Рио+20", която ще се състои от 20 до 22 юни с участието на държавни ръководители от цял свят, добавя АФП.

Испанският премиер консерватор Мариано Рахой поздрави социалиста Франсоа Оланд за избирането му за президент на Франция и изрази увереност, че Париж и Мадрид ще имат плодотворни политически отношения на двустранна и европейска основа, предаде Франс прес.

Португалският премиер десноцентрист Педру Коелю поздрави Франсоа Оланд и му пожела успех в мандата, поверен му от френския народ, предаде Франс прес. Коелю подчерта приятелските връзки между двата народа и изрази готовност за сътрудничество на двустранна и европейска основа.

Новоизбраният президент на Франция Франсоа Оланд получи поздравления от краля на Мароко Мохамед Шести, от президента на Алжир Абделазиз Бутефлика и от председателя на туниския парламент Мустафа бен Джаафар, посочва АФП.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква промени в турско-френските отношения след избирането на социалиста Франсоа Оланд за президент на Франция, предаде АФП. Ние се надяваме, че новият период във Франция ще бъде много по-различен от предишния в турско-френските отношения, каза Ердоган пред журналисти в Анкара преди да замине на посещение в Словения. Той изрази пожелание популистките послания, изразени по време на кампанията за президентските избори във Франция, да не се отразят в практиката, в политиката. Ердоган изтъкна, че в подобен случай, това би имало неблагоприятен ефект върху отношенията между Турция и Франция. По отношение на досегашния френски президент Никола Саркози, който се ползва с непопулярност в Турция заради съпротивата му срещу членство на Анкара в ЕС, Ердоган заяви, че той вече няма друг вариант освен да отиде да си почива. Саркози бе обещал да не продължава повече в политиката. Той вече няма друг избор. Несъмнено ще отиде да си почива, е посочил Ердоган.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави новия френски президент Франсоа Оланд и го увери, че отношенията между Израел и Франция ще останат приятелски, предаде Франс прес. Нетаняху изрази желание да се срещне с Оланд в скоро време и двамата да продължат важните връзки между двете страни. Израелският премиер се срещна през февруари в Ерусалим с бившия социалистически министър Лоран Фабиюс, изпратен там от Оланд за срещи с регионални лидери. Оланд вече заяви, че когато стане президент визита в Израел ще бъде част от плановете му. Той възнамерява да започне инициативи за мир и сигурност между израелците и палестинците и пое ангажимент в предизборната си кампания да подкрепи признаването на палестинската държава от международната общност.

Французите в Израел и палестинските територии са гласували масово за Саркози, предаде Франс прес. Деветдесет и два процента от френските граждани там са дали гласа си за Саркози, а едва 8 процента за Оланд при избирателна активност от 21 процента. В Израел и палестинските територии право на глас имат 62 000 френски граждани, но на втория тур гласуваха едва 13 146 от тях.

Встъпилият днес в длъжност президент на Русия Владимир Путин поздрави Франсоа Оланд за избирането му за държавен глава на Франция, предаде ИТАР-ТАСС. В поздравителна телеграма Путин изразява готовността си за "активна съвместна работа" с Оланд за по-нататъшното заздравяване на руско-френското партньорство. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че избирането на социалиста Оланд на мястото на досегашния френски президент консерватор Никола Саркози няма да се отрази на характера на двустранните отношения и те ще останат стратегически.

Изборът на Франсоа Оланд за президент на Франция е един голям шанс да се говори не само за мерки за икономии в Европа, но също за инвестиции и за създаване на работни места, заяви австрийският канцлер Вернер Файман, цитиран от Франс прес. Избирането на френския социалист е "голям шанс да се вземат решения в ЕС, които не са само мерки за икономии, но също така да се премахнат последиците от кризата," посочи социалдемократът Вернер Файман в интервю за националното радио. Идването на власт на Франсоа Оланд може да даде тласък на дискусиите за такса върху финансовите трансакции, приходите от които могат да се инвестират в образованието и борбата срещу безработицата, посочи още австрийският канцлер. Той не очаква радикална промяна на политиката в Европа. "Мерките за икономи са неизбежни в сегашния контекст, но същевременно трябва да се продължи да се инвестира приоритетно в заетостта," добави Вернер Файман.

Оланд трябва да встъпи в длъжност най-късно на 15 май , когато приключва мандатът на Никола Саркози.

Световният печат за изборната победа на Франсоа Оланд

Победата на социалиста Франсоа Оланд на президентските избори във Франция е поражение за германската канцлерка Ангела Меркел, която до последния момент подкрепяше консерватора Никола Саркози, пишат германските вестници.

"Това е завой, преди всичко за Ангела Меркел: Франсоа Оланд, когото канцлерката държеше на всяка цена да избягва, става президент на мястото на нейния фаворит", пише "Файненшъл таймс Дойчланд". "Колко неприятно за Меркел. Желанието на Франсоа Оланд да прибави раздел за растежа към европейския бюджетен договор, е атака срещу влиянието на канцлерката в Европа", посочва германското издание на "Файненшъл таймс". Според вестника вината е на Меркел, тъй като тя се противопоставяше по необичаен начин на Оланд и така създаде условия, при които той да може да налага позициите си за сметка на Германия.

Регионалният "Щутгартер цайтунг" отправя предупреждение към Оланд заради обещанието му да предоговори бюджетния договор. "Вярно е, че без Франция в Европейския съюз не може да има напредък, но тя не е толкова силна, че да налага волята си на други големи държави в общността", добавя вестникът.

Левият берлински "Тагесшпигел" пише, че изборите във Франция и Гърция може да донесат проблеми за политиката за бюджетно оздравяване, отстоявана от Ангела Меркел в Европа. Вестникът прогнозира, че ако международните финансови пазари оттеглят доверието си от Франция - втората най-силна индустриална държава в Европа, еврото ще отслабне.

Франция зави наляво. Оланд превзе Бастилията, пише италианският вестник "Кориере дела сера". От антуража на Оланд обявиха, че с неговата победа се слага край на арогантността на управляващите. Сега французите ги чака изтегляне от Афганистан, пенсиониране на 60 години, одобряване на гей браковете и на евтаназията -нещата, обещани от Оланд, допълва вестникът. В последните дни социалистът успя освен това да сложи край на перспективата за изолация в доминираната от десницата Европа. Може би позицията на председателя на Европейската централна банка Марио Драги за икономическия растеж помогна за това и показа, че Оланд е прав, когато настоява в пакта за бюджетна стабилност в еврозоната да се включи като цел икономическият растеж, заключава вестникът.

Претърпелият поражение Саркози слиза от сцената и няма да направлява партията си за предстоящите парламентарни избори, пише в. "Стампа". Париж се променя и Европа се променя, отбелязва италианският десноцентристки вестник и прогнозира, че вероятно в Европа ще се променят много неща. Двигателят на Франция и на Европа сега е в ръцете на господин "Нормален", привърженика на икономическия растеж, така че може да се каже, че Франция избра растежа. Изданието представя обширно и програмата, по която ще работи Оланд. В нея се открояват целите за създаване на 150 000 работни места за младите, за постигане на бюджетен баланс през 2017 година, за данъчна реформа, за 75-процентно облагане на доходите над един милион евро, за налагане на данък на финансовите трансакции, за създаването на 2,5 милиона социални жилища и жилища за студенти, за пенсиониране на 60 години за всеки, който е започнал работа преди 18 години и който е внасял осигуровките и данъците си редовно, реформа в здравната система, промени в съдебната система. По въпроса за имиграцията Оланд обещава право за гласуване на местните избори за хората от страни извън ЕС и годишни квоти за икономическите имигранти. Във външнополитически план Оланд ще поднови преговорите по европейския пакт за бюджетна стабилност и ще изтегли френските военни от Афганистан в края на 2012 година.

Франция обръща нова страница. Сега задача номер едно в страната е икономическият растеж, отбелязва в. "Република".

Икономическият италиански в. "Ил соле венти куатро оре" нарича Оланд умерен социалдемократ и спокоен човек, който иска промени, но без сътресения.

Никола Саркози стана поредният европейски лидер, който загуби властта насред икономическите катаклизми, отбелязва американският вестник "Ню Йорк таймс". Саркози е и първият френски президент, който е отхвърлен след първия си мандат от 1981 година досега. За пет години на власт той помогна на Франция да започне да играе по-централна роля в световните дела, посочва изданието. При неговото управление Франция се върна във военното командване на НАТО. Саркози помогна и за началото на международната военна кампания в Либия. Той се доказа и като труден, но ключово важен съюзник на германския канцлер Ангела Меркел в техните съвместни усилия да овладеят европейската дългова криза и да спасят еврото, припомня вестникът.

Отхвърлянето на Саркози дава възможност за ново начало на Франция или поне така твърди новият президент Оланд, пише в. "Вашингтон пост". Във вътрешен план поражението на Саркози е смятано за отхвърляне на неговите усилия да спечели гласоподавателите на крайната десница Национален фронт. В европейски план поражението на Саркози е послание, че Европа не се нуждае само от икономии.

Френските гласоподаватели избраха национален лидер, който обеща да прехвърли бремето на икономическите трудности върху плещите на богатите и да разреши проточилата се криза с държавния дълг, като смекчи настоящите икономии, пише в. "Уолстрийт джърнъл". В коментарна статия, посветена както на френските избори, така и на изборите в Гърция, вестникът констатира, че Европа е отправила предизвикателство към политиката на икономии, бранена от досегашните европейски лидери.

Като пое мандата си, Оланд хвърли ръкавицата на Ангела Меркел, превърнала политиката на икономии едва ли не в условие за членство в еврозоната, пише британският вестник "Дейли телеграф". Оланд направо заяви, че икономиите не могат повече да бъдат единственият вариант за Европа. Тези негови думи точно след като нанесе унижаващо поражение на Саркози са призив за въставане срещу икономическата политика, която Германия заложи в пакта за бюджетна стабилност, допълва вестникът. В друга статия изданието отбелязва, че победата на Оланд накланя Европа наляво и оставя британския премиер Дейвид Камерън, който е от десницата, изолиран.

Подобен извод прави и британският в. "Таймс", докато в. "Дейли мейл" пише: "Довиждане на лъскавия президент".

Оланд поема президентския пост във Франция, докато Саркози плати цената на това да е президент във време на криза. Подобна цена платиха редица лидери в ЕС, пише, в. "Файненшъл таймс".

С победата на Оланд ще настъпи промяна в начина, по който Европа ще се бори с дълговата криза, и в начина, по който Франция ще действа на световната сцена, пише британският в. "Индипендънт". Оланд спечели умовете, но не и сърцата на хората, предупреждава изданието. Сега той ще установи, че полето му за действие е ограничено, няма пари за харчене за осъществяването на скъпите обещания, а освен това съществуват и ограниченията на членството в еврозоната. Като цяло един президент от левицата ще изплаши най-вече богатите хора, подчертава вестникът. Оланд открито даде да се разбере, че не харесва богатите и че най-големият му враг е светът на финансите. А планът за солено облагане на най-богатите и за харченето на милиони за създаване на повече работни места, също поражда страх сред богаташите.

Сега химията в отношенията между Оланд и Меркел е съществено важна за бъдещето на Европа, коментира британският в. "Гардиън". Оланд обърна тенденцията на подкрепа за десния и ксенофобски завой в европейската политика, посочва изданието. Но Оланд наследява много по-тежко финансово положение, отколкото беше обявила администрацията на Саркози, и много скоро той ще съобщи на сънародниците си някои неприятни истини, предупреждава вестникът, като цитира прогнозите на висши дипломати в германското посолство в Париж. Очакванията от Оланд сега са големи, но част от успеха му или от провала му зависи и от Европа, където един социалистически френски президент е доста голяма странност сред ръководените от консерватори европейски страни, отбелязва вестникът. За новия френски лидер Ангела Меркел например няма да се окаже лесен партньор и за една вечер съюзът Меркози няма да стане Мерколанд, допълва изданието.

Европейската левица се възроди на 6 май във Франция, пише испанският левоцентристки в. "Паис". Избирането на социалистическия кандидат за президент поставя началото на нов политически етап във Франция и в Европа и слага край на директората Меркози, добавя изданието.

Президентството на Саркози беше силно белязано от най-лошата икономическата и социална криза от половин век насам, подчертава испанският в. "Мундо".

За белгийските вестници "Либр белжик" и "Соар" сега идва най-трудното за Оланд, защото след изпитанието на завладяването на властта той изобщо няма да бъде пощаден.

Италианският вестник "Кориере дела сера" и британският в. "Гардиън" обръщат внимание и на новата първа дама на Франция - Валери Трирвильор, с която Оланд няма брак. Италианското издание припомня, че Валери е имала два брака зад гърба си и три деца, а Оланд има четири деца от предишната си връзка със социалистката Сеголен Роаял. Така в Елисейския дворец идва отново едно голямо семейство с много деца, подобно на това на Саркози и Карла Бруни-Саркози, които имаха няколко брака и деца от тях зад гърба си. Очаква се сега над първата дама Валери да тегне сянката на неуспялата кандидатка за президент Роаял, предупреждава "Кориере дела сера".

Според "Гардиън" Валери Трирвильор има шанса да направи революция в ролята на френската първа дама.

Нормалният човек стана президент на Франция, пише френският вестник "Фигаро" в обширна статия, посветена на политическата кариера на новия държавен глава Франсоа Оланд. Никой не си представяше, че Оланд един ден ще стане президент, допълва вестникът. В друга статия изданието изброява като като най-вероятни фигури в бъдещото френско правителство Мартин Обри, Лоран Фабиюс, Манюел Валс, Мишел Сапен и Пиер Московиси .

"Фигаро" пише и за новата първа дама Валери Трирвильор, която вече заяви, че за нея първата дама трябва да има второстепенна роля и че заради нея няма да се откаже от журналистическата си кариера.

Като цяло победата на Оланд беше тежък удар за Ангела Меркел, кментира вестникът. Меркел загуби най-близкия си съюзник, но политическият й преход показва, че тя е способна да се адаптира към промените и новата действителност.

"Монд" акцентира върху това, че Саркози се подготвя за новия си живот на обикновен французин. От неговия антураж обаче се съмняват, че той може да се откаже така лесно от политическите си амбиции.

Най-накрая едно проклятие, тегнещо над социалистите, приключи и Франсоа Митеран няма да бъде изключение в историята на Петата френска република, пише в. "Либерасион", имайки предвид, че Франсоа Оланд е вторият президент социалист след Митеран, след като през Петата република доминираха президентите от десницата.

Изданието прогнозира и какви ще бъдат първите 100 дни на Оланд на власт. Сред тях се открояват няколко ангажимента на международната сцена. Оланд ще изпрати на европейските държавни глави меморандум, предлагащ пакт за отговорност, за растеж, за промяна и за допълване на пакта за бюджетна стабилност, така че той да бъде ориентиран към икономическия растеж. Това ще се случи в края на май с цел европейските лидери да са запознати с предложението преди срещата си на върха на 28 и 29 юни. На срещата на върха на НАТО в Чикаго пък Оланд ще обяви на съюзниците си, че ще изтегли френските военни от Афганистан до края на тази година.

В национален план през първите си 100 дни на власт освен с икономическата криза Оланд ще трябва да се бори и с все по-нарасналото недоверие на французите към политиката, предупреждава "Либерасион".

За Оланд сега започна животът в розово, но периодът на пощада няма да трае дълго, предупреждава сп. "Поан".

Френското икономическо издание "Еко" изброява предизвикателствата от икономически характер пред Оланд. Сред тях са предоговаряне на европейския пакт и допълването му с въпроса за растежа, конкуретоспособността на френската икономика и борбата с рекордния дефицит от 70 милиарда евро, растеж, който според "Еко" изглежда невъзможен, запазване на покупателната способност, данък от 75 процента върху доходите на хората с над 1 милион евро, намаляване на безработицата, която не престава да расте, връщане на пенсионирането при определени условия на 60 години, намаляване на употребата на ядрена енергия до 2025 г. от 75 процента на 50 процента, работа по бюджета за националната отбрана.

Френското сп. "Експрес" обобщава причините за поражението на Саркози. Сред тях са икономическата криза, но и трудните отношения с медиите, по-добрата предизборна кампания на Оланд и някои трудни за приемане отклонения на Саркози накрая с цел привличане на електората на Национален фронт на Марин льо Пен.

Сп. "Нувел обсерватор" коментира обстановката в лагера на управляващата партия Съюз за народно движение след поражението на Саркози. Партията е разделена между мъката от загубата и надеждата, че ще победи на предстоящите парламентарни избори.

Бъдещето на Франция ще бъде трудно, дори болезнено - предстоят съкращения на работни места и разходи, нервност на международните пазари и рейтинговите агенции, няма да има и миг покой, пишат анализаторите на вестник "Либр Белжик". Според тях кризата ще направи така, че лошите новини ще завалят още от първите месеци, дори в първите седмици след встъпването в длъжност на новия френски държавен глава. Подобно развитие вероятно ще се случи за първи път в Петата република - никога досега новоизбран френски президент не е бил изправен толкова скоро пред такива трудности, свързани с опасната икономическа обстановка, посочват кореспондентите на изданието в Париж.

Те цитират френски експерти, според които много предприятия в страната са забавили необходимите досега съкращения, за да не се намесват в политическия пейзаж на предизборната обстановка, както и "за да не бъдат обстрелвани с червени куршуми от медиите", но вече са в състояние, в което намаляването на броя на служителите е напълно неизбежно. За пример се посочват отраслите на фармацевтиката, автомобилостроенето, телекомуникациите, транспорта, включително авиокомпанията Ер Франс, където са необходими икономии от два милиарда евро и невиждани по мащаб съкращения. Сред силно засегнатите са и други дружества, познати по цял свят, като Карфур и Арева.

Изданието цитира експерти, според които през следващите пет години Франция ще трябва да спести 120 милиарда евро. Според тях след месец ще бъде официално потвърдено, че страната, петата по мощ икономика в света, е "почти във фалит", с брутен дълг от 85,5 процента от БВП. Въпреки опасенията, че снощният изборен резултат може да повтори пропадането с над 17 процента на борсите след идването на власт на Франсоа Митеран през1981 година, вестникът цитира наблюдатели, според които 80 процента от френските предприятия изнасят продукцията си основно в чужбина и изборът на Оланд няма да даде очакваното трайно отрицателно отражение на стойността им на борсата в Париж.

Изборът на Оланд вещае прекрояване на европейската политическа сцена, макар и не непременно с прииждането на "червена вълна", коментират авторите на анализа. Те отбелязват, че до избирането на новия френски президент европейските лидери от семейството на социалистите и социалдемократите се брояха на пръсти - Елио ди Рупо в Белгия, Вернер Файман в Австрия, Хеле Торнинг-Шмит в Дания и Роберт Фицо в Словакия. Авторите припомнят, че на 17 март в Париж се събраха лидери от този политически спектър, сред които председателите на социалдемократите в Германия Сигмар Габриел и на Демократическата партия в Италия Пиерлуиджи Берсани, които изразиха подкрепата си за Оланд и надеждата победата му да донесе промяна догодина на германската и италианската политическа сцена. Същевременно се отбелязва, че завоят наляво в ЕС не е гарантиран с държави като Великобритания и Полша, които изглеждат закотвени в десния политически спектър, както и с опита на левите правителства в Гърция, Испания и Португалия, които бяха отнесени от дълговата криза.

Победата на Оланд беше най-лесната част от започналата промяна, а най-трудното тепърва предстои, пише в редакционния коментар на вестник "Соар". Тази победа на първо място е един провал - за Никола Саркози, посочва изданието. Отиващият си френски президент, който е боец по характер, плати скъпа цена, допълва авторът. Очевидно френското общество, разделено от Саркози, пожела промяна, друго бъдеще, да се обедини отново, да заживее пак в атмосферата на щедрост към хората, а не да продължи да съществува в условията на избирателен подход към отделните групи. Допълнителните трудности идват от силата на крайната десница и популистите, които намират лесни, но невъзможни отговори за изход от днешните предизвикателства, добавя вестникът.

Финансовите пазари още от тази сутрин ще започнат да наказват всяка стъпка, свързана с желанието на социалистите да взимат решения, нарушаващи догмите на икономиите и финансовата стабилност. Според анализа Оланд ще има невъзможната задача да сбъдне промяната в свят, който казва, че иска промени, но едновременно с това не е готов за тях.

Гръцките вестници коментират победата на Франсоа Оланд на президентските избори във Франция и виждат в този "завой" обещание за обрат на европейската политика, отбелязва АФП. Положението в европейската политика се променя след победата на Франсоа Оланд на президентските избори във втората икономика в еврозоната, пише икономическият вестник "Нафтемборики". Според изданието социалистът Оланд е получил силен мандат, позволяващ да постави под въпрос рецептите за икономии, препоръчвани от германския канцлер Ангела Меркел. Проправителственият ежедневник "Та Неа" отделя четири страници на победата на Франсоа Оланд, който "обещава растеж на народите от Южна Европа". "Една страница се обръща във Франция и с нея в цяла Европа" след френските избори, които изразяват "завой в подкрепа на растежа", "послание срещу мерките за икономии", отбелязва в."Та Неа". Вестник "Елефтерос типос" посочва, че времето ще покаже дали новият френски президент ще спази обещанията си да предоговори европейския пакт за стабилност или ще заглади ъглите на своята политика под натиска на пазарите и на европейските институции. Все пак победата на Оланд се интерпретира от вестника като обявяване на "война" срещу Ангела Меркел.

Сирийската преса приветства поражението на президента Никола Саркози и на неговия министър на външните работи Ален Жупе, подкрепили протестното движение срещу режима на президента Башар Асад, предаде Франс прес. "Дуото Саркози-Жупе беше изхвърлено на бунището на историята", пише на първа страница вестник "Уатан", близък до сирийския режим. "15 месеца тези двамата правиха какво ли не, включително чрез Съвета за сигурност на ООН, за да разрушат Сирия, като използват фалшиви претексти", посочва вестникът. Франсоа Оланд ще наследи една почти разрушена Франция с рекордна безработица и подчинена политически на САЩ, отбелязва още вестникът. В статията се припомня също, че именно под властването на дуото Саркози-Жупе Франция затвори посолството си в Сирия и беше домакин на среща на противници на Сирия. (БТА)