Грозде, хазарт и червено бельо - новогодишни обичаи от цял свят
Грозде, хазарт и червено бельо - новогодишни обичаи от цял свят / www.sxc.hu

Богато отрупана трапеза, много алкохол, фойерверки и весела компания - така се посреща Новата година в България. За разлика от Гърция или Испания, където традициите са съвсем други. Как в чужбина изпращат старата година?

На 31 декември в Русия започват празненства, които продължават цели десет дни. Позабравените в България Дядо Мраз и Снежанка продължават да носят подаръци на руснаците на връх Нова година. Нова година е и традиционно семеен празник. Всички се събират около празнична трапеза до украсената елха и чакат настъпването на Новата година. Точно в полунощ се вдига наздравица и има фойерверки. Седем дни по-късно пък се празнува Коледа.

Хазарт до припадък

В Чехия в много семейства на Нова година се лее олово и така се хвърля поглед в бъдещето. По-стар е обичаят да се гледа на семки от ябълка, след като се разреже плода. Ако семките са наредени под формата на кръст, това е на нещастие. Ако са в звездовидна форма, Новата година ще е късметлийска. В полунощ в центъра на Прага се организира огромен фойерверк.

В Гърция в навечерието на Нова година се играе комар. Гърците залагат при игри на карти или на зарове у дома или просто отиват в казино. Залагането започва още в навечерието на Новата година и приключва с изгрева на слънцето на първи януари. В цялата страна - легално или нелегално - се проиграват стотици милиони. Онези, които печелят на комар, ще имат късмет през цялата година. А онези, на които не им провърви, ще имат малко пари, но затова пък късмет в любовта.

В родината на фойерверките - Китай - на Нова година няма заря. Там 31 декември срещу 1 януари се отбелязва по-скоро спокойно, в семеен кръг. Затова пък китайската Нова година, която тази година се пада в средата на февруари, се отбелязва бурно и с много фойерверки. За седмица азиатската страна е практически парализирана.

Гроздето предпазва от беди

Ако посрещате Нова година в Испания, ви трябва грозде, което според местните поверия носи късмет. Точно в полунощ с всеки удар на часовника испанците гълтат по едно зърно грозде. Онзи, който пропусне някой удар на часовника, ще бъде сполетен от беда през Новата година. Ето защо много испански супермаркети предлагат специални новогодишни опаковки с по 12 гроздови зърна.

В Италия на Нова Година се носи червено бельо. Според поверието това носи късмет. Още след коледните празници всички магазини са препълнени с всякакви разновидности на червено дамско и мъжко бельо. При това няма значение дали носите прелъстително дантелено бельо или най-обикновени боксерки - важен е цветът. На трапезата се сервира свински бут с леща - ястие, което носи късмет и пари, вярват италианците.