Скиапарели е била много близо до успешно кацане на Марс, но инженерите не са осъзнали колко разтърсващо може да е спускането с парашута.
Скиапарели е била много близо до успешно кацане на Марс, но инженерите не са осъзнали колко разтърсващо може да е спускането с парашута. / БГНЕС
Експерименталната сонда "Скиапарели" на Европейската космическа агенция (ЕКА) е била много близо до успешно кацане на Марс миналата година, но инженерите не са осъзнали колко разтърсващо може да е спускането с парашута и това я е обрекло на провал, предадоха Ройтерс и АФП.

Каква е причината за катастрофата на сондата "Скиапарели" на Марс?

Бордовият компютър се е объркал от противоречащите си данни, установи независимото разследване на специалисти на космическата агенция. Това е предизвикало преждевременно прекратяване на програмата за спускане.

"Скиапарели" се разби при опита за кацане на Марс на 19 октомври миналата година. Разследването показа, че парашутът е работил по план, но атмосферните сили при свръхзвукова скорост не са били добре планирани.

Скиапарели е направил плитък кратер, когато се е разбил на Марс (СНИМКИ)

"Софтуерът е работил както се е очаквало“, каза Дейвид Паркър от ЕКА. „Трябвало е да се очаква, че ротацията ще стане максимална. Софтуерът е трябвало да е по-солиден и по-умно проектиран".

За провала на "Скиапарели" е допринесла и липсата на бекъп система, пропусната, за да бъде направена икономия.

Установиха, че марсианският модул "Скиапарели" се е разбил заради грешка

"Скиапарели" е бил много близо до успешно кацане на Марс на планираното място", пише в доклада. Силно завъртане за част от секундата обаче е претоварило сензорите на апарата. Това е довело до грешния извод, че той е достигнал повърхността.

В резултат "Скиапарели" се е освободил от парашута рано, запалил за кратко двигателите за кацане и се ударил в повърхността със скорост 540 км/ч.

Разследващият екип препоръчва при подготовката на кацането на роувъра "ЕкзоМарс" да бъде помолена НАСА да провери компютърните модели.
БТА