Десетилетие на упадък
Десетилетие на упадък / снимка: БГНЕС

автор: Джефри Кюнър, в. "Вашингтон таймс"

Америка върви по пътя на древния Рим. Изминалото десетилетие ще бъде запомнено като повратната точка, в която САЩ спряха да бъдат суперсила. Подобно на Римската империя в последните й години, зад имперското величие на Америка се криеше морален и икономически упадък.

Началото на 21-и век обещаваше трайно глобално господство на САЩ. Нашата икономика може би изглеждаше ненадмината, бумът на dot-com все още не бе спаднал. Вашингтон все още се къпеше в светлината на победата си в Студената война. Америка предвождаше света като военен и икономически колос.

Атаките от 11 септември промениха всичко. Подобно на Рим и Британската империя, САЩ започнаха скъпи, продължителни войни в далечни страни. Резултатът е, че Америка си остава затънала в Ирак и Афганистан. Двете войни ни струваха повече от 5200 живота и 1 триилона долара без намек за победа или край в обозримо бъдеще.

Основната грешка бе направена от президента Буш. Противно на общоприетия мит, Буш не бе унилатерален консервативен традиционалист, а по-скоро републиканец от Великото общество, който проповядваше търсенето на национална идентичност в чужбина и едър правителствен корпоратизъм у дома. Нашата цел се състоеше в това да съкрушим глобалния джихад чрез стратегия на "тотална победа чрез тотална война" - точно както беше във Втората световна война, когато всеки вътрешен приоритет бе подчинен на разгромяване на силите на Оста. Вместо това Буш се опита да засади демокрацията в пясъците на Месопотамия и каменистата почва на Афганистан. Той следваше глупава и в крайна сметка деструктивна политика на прилагане на социално инженерство, проекти в областта на националната идентичност. Резултатът от това бе имперско пренапрягане. Освен това той твърдеше, че Америка може да заделя и за оръжие, и за граждански цели.

Нямаше нужда да се избира между двете. Съкращаване на данъците, федерализиране на образованието, федералната програма за социално здравно осигуряване Медикеър, бързорастящи държавни разходи, големи дефицити, огромни спасителни суми за банки и скъпи финансови стимули - корпоративното кейнсианство на Буш подготви почвата за социализма и безразсъдното харчене на държавни средства.

Президентът Обама допуска същата грешка. Той не е антипод на Буш, а негова кулминация. Обама е бушизъм "на стероиди". Той се стреми да създаде социална демокрация в европейски стил, характеризираща се с раздут държавен сектор, обременена система за социални помощи, икономическа склероза и външнополитическа безпомощност.

Обама бавно тласка Америка към финансова разруха. Пакетът му от стимули в размер на 787 милиарда долара не успя да съживи икономиката. Законопроектът му за здравна реформа струва на данъкоплатците близо 2,5 трилиона долара. Той фактически национализира автомобилопроизводителите, финансовия сектор и банковата система. Наредбите му за опазване на околната среда ще задушат индустрията и производството. Безработицата е висока. Жилищният сектор продължава да се свива. Инфлацията расте. Доларът пада стремглаво. Държавната инфраструктура се разпада.

Бюджетният дефицит за 2009 г. бе над 1,4 трилиона долара, като се очаква да достигне 1,5 трилиона през 2010 г. При неговото управление се прогнозира държавният дълг да "експлодира" до над 10 трилиона долара за 10 години. Той погребва Америка под планина от дългове. Превръщаме се в Съединени аржентински щати.

Решението на Обама да изпрати подкрепления от 30 000 войници в Афганистан е опасно и безразсъдно ескалиране на войната. Това само ще ни накара да затънем по-дълбоко в блатото й, като обезкърви допълнително Америка и я лиши от още финанси. Повтаряйки трагичните грешки от Виетнам, Обама изпраща на сигурна смърт американски войници без ясна стратегия за победа. Да, докато американците са подложени на изтощителна смърт в пещерите и планините на Афганистан, терористите проникват във вътрешната ни сигурност. САЩ са все по-уязвими за ислямски атаки - преминаването на Хизбула през пропускливата ни южна граница, клането във Форт Худ и опита за самоубийствен атентат на полет 253 на Нортуест еърлайнс. Подобно на Рим в последните му дни, Америка вече не всява страх и уважение. Вместо това у нас нахлуват и бавно ни завладяват варвари.

Рим рухва заради морален упадък, всеобща корупция и загуба на воля. Римската империя е поразена от непосилни данъци, повсеместна бюрокрация, икономическа стагнация, политически раздори, военен авантюризъм и липса на граждански добродетели. Културата му става толкова упадъчна - с възвеличаването на хомосексуалността, убийството на деца, прекомерната сексуална толерантност и непрестанното забавление (като циркове и игри в Колизеума), че Рим е не само презрян, но и поруган.

Америка повтаря същите трагични грешки. Нашата сексуализирана, обсебена от знаменитости и нравствена разпуснатост култура е презирана по света. Силата надделява над патриотизма. Вашингтон вече не олицетворява ценностите на демокрацията.

Ако Америка не промени бързо курса, ние, също като римляните, ще пропилеем великото си наследство. /БТА/