Българи и румънци, добре сте дошли във Великобритания
Българи и румънци, добре сте дошли във Великобритания / снимки: БГНЕС

Добре сте дошли! - така влиятелното британско списание „Икономист” е озаглавило отворено писмо до българите и румънците, за които от 1 януари догодина ще отпаднат ограниченията на пазара на труда в редица страни от ЕС.

Британските вестници са пълни с истории за бедността, престъпността и жаждата за социални блага на българите и румънците. Британските политици роптаят срещу европейските правила за свободно движение, които ще ви позволят да влезете във Великобритания и бързат да направят по-трудно за вас кандидатстването за британски социални придобивки. Британското население е много по-враждебно настроено към вас, отколкото към германците или французите. Почти половината от британците вярват, че тяхното правителство трябва да ви забрани да влизате в страната, въпреки че това противоречи на законите. Може би след всичко това сте останали с впечатлението, че не сте добре дошли във Великобритания, пише списанието в началото на писмото си до българите и румънците.

Но вие сте добре дошли, допълва то. От името на родината на „Икономист” ние ви каним да дойдете и да работите тук. От 1 януари догодина вие можете да отидете навсякъде из ЕС. Надяваме се, че много от вас ще изберат Великобритания. Въпреки че нейните лидери изглежда са забравили, че Великобритания настояваше за приемането на вашите страни в ЕС, знаейки че един ден ще се озовете на прага й, се допълва в писмото.

В него се посочва, че пристигането на българите и румънците във Великобритания в началото ще бъде трудно, но историята на много имигрантски вълни е показала, че българите и румънците ще получат уютен прием в британското общество.

Не е ваша вина, че много от нашите сънародници не ви искат. Отчасти проблемът е на поляците. Преди десет години, когато Великобритания беше едната от единствените три страни, които отвориха вратите си за тях, правителството увери гласоподавателите, че само няколко десетки хиляди ще дойдат у нас и то не за много дълго време. Вместо това дойдоха над половин милион. Бидейки работници, които прибираха реколтата от зеле и боядисваха стените, измествайки от тази работа някои британски работници, просто защото се явяваха на работа на време, те показаха, че са и човешки същества, които се устройват и раждат деца. Ние не бяха напълно подготвени за това, посочва списанието.

Но ако нашите лидери сбъркаха преди десет години относно броя на поляците и на другите източноевропейци, които ще дойдат във Великобритания, сега те допускат още по-голяма грешка относно техния ефект върху нашата страна.

Политиците твърдят, че те са бремето на обществените услуги, които са подложени на огромен натиск заради мерките за икономии, допълва списанието и отбелязва, че точно това твърдение е безсмислено, тъй като става дума за млади хора, в разцвета на силите си, които дори не използват толкова много обществените услуги и допринасят много повече за британската хазна, като плащат данъци, отколкото взимат от нея помощи и облаги. По този начин тези хора дори спасяват британските училища и болници от още по-големи икономии, допълва списанието.

Българи и румънци добре сте дошли във Великобритания
netinfo

Изданието отбелязва, че източноевропейските работници дори не правят чак такъв дъмпинг на заплатите във Великобритания, а ако подобно нещо се случва, това касае заплатите на останалите имигранти. Източноевропейците водят до икономически растеж и до намаляване на дълга, подчертава списанието. Ако британците бяха дори слабо подобие на тях, те биха били истинска икономическа благодат, акцентира изданието в отвореното писмо.

Но за жалост допитванията до общественото мнение не лъжат и малко хора ви искат тук, обръща се списанието към българите и румънците. Онези, които просят или крадат, ще фигурират на челните страници на нашите вестници. Но това все пак може да е във ваша полза и да изненада приятно хората, когато те установят, че голяма част от вас идват тук, за да работят, а не да живеят на гърба на държавата ни, посочва списанието.

Британският пазар на труда е най-гъвкавият в Европа. Британската икономика бележи силен растеж. Хората на практика не са изтъкани от предубеждения. Допитванията навеждат на мисълта също, че повечето британци обмислят да ви използват като работници в къщите си. Великобритания е свикнала с имигрантите. А ако се притеснявате от предразсъдъци, то твърдете, че сте италианци, и никой няма да разбере, че не сте, препоръчва накрая списанието. (БТА)